sobota, 22 sierpnia 2015

Kukurydziane scones.

Kukurydziane scones z malinami; malinową ricottą 
mrożona kawa bananowa 

Pogoda może trochę nie taka na mrożoną kawę, ale kto by się tym martwił. Na dworze czuję już jesień, a ja za to serwuję sobie słoneczne scones z letnim skarbem, malinami ^^ Niezwykle kruche,delikatne, pyszne ^^


Przepis:

45g mąki kukurydzianej 
15g maki pszennej
15g zimnego masła
30-40ml mleka
szczypta sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
coś do posłodzenia

maliny

Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z zimnym masłem. 
Dodać resztą składników i dokładnie zagnieść ciasto. Przeciąć na pół, powtykać kilka malutkich malin, ponownie delikatnie zagnieść w kwadrat, przekroić go na dwie części. Posmarować z wierzchu mlekiem i ew. posypać płatkami lub innym. 
 Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok25min. 



26 komentarzy:

  1. Nigdy ich nie jadłam i mega żałuje...Muszę spróbować w końcu nooo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pysznie się prezentują!Będę musiałą kiedyś spróbować :)

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciągle mam je na liście "do zrobienia":)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam mąkę kukurydzaną - robię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta miseczka z ricottą w tle - najlepiej <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ta malinowa ricotta za talerzem ;) Ale sconesy świetne! Mają genialny kształt i moją ulubioną posypkę z płatków :> I piątka za różową szklankę! Widzimy się jutro! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza do koktajli i kawy mrożonej <3 Oj, widzimy, nie mogę się już doczekać :D

      Usuń
  7. Pogoda za oknem nie istotna- w domu ciepło wiec i zawartość talerza może być nieco letnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. hmmm... jestem w Anglii, więc wypadałoby upiec scones <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam Twoje śniadania - zawsze porządne i świetnie skomponowane :)

    A u mnie dziś 25 stopni w cieniu, ale wiatr jest :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mrożona kawa bananowa niby stoi tuż obok mrożonych bananów, więc tak jakby jadam co dzień coś podobnego, haha XD

    OdpowiedzUsuń
  11. to wygląda tak pysznie, że aż mnie zatkało!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm... Angielskie scones <3 Z malinami to musi być idealne połączenie!

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie pogoda dalej letnia, choć poranki i wieczory stosunkowo chłodne. Śniadania na zimno dalej oczywiście jednak jadam, bo mrożone banany zbyt bardzo mnie kusza ;p

    OdpowiedzUsuń
  14. co tam, że scones'y, co tam, że kukurydziane, co tam, że ricotta, i co z tego że maliny, ja się pytam, co ta kawa tak na drugi plan zupełnie odsunięta?!
    żartuję, śniadanie pierwsza klasa:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dałam szanse pokazania się czemu innemu, bo kawa to praktycznie codzienny gość u mnie xd

      Usuń
  15. A co to za kawa? Bo brzmi znakomicie <3 Ale pierwszy plan zdecydowanie nalezy się dla scones, wyszły Ci naprawdę pierwszorzędne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sypana kawa orzechowa, zaparzona wcześniej aby przestygła, potem zmiksowana z mrożonym bananem i odrobiną mleka <3

      Usuń
  16. Coś wyśmienitego z tego co widzę;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jesteś dla mnie królową scones. Jak szukam na nie jakiegoś pomysłu to tylko u Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Twój blog kojarzy mi się ze sconesami i goframi. Jednak te pierwsze chyba bardziej uwielbiam. Lekko ciepłe bułeczki posmarowane serkiem. Czy można sobie wyobrazić coś lepszego o poranku?

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne są! W wolnej chwili lecę po mąkę kukurydzianą i robię! I koniecznie kupię sobie do tego ricottę, bo tak smakowicie u Ciebie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale cudne *-* I jeszcze malinki do tego <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudny pomysł na przemycenie mąki kukurydzianej ;-) Za ten cudny przepis chciałam wyróżnić Cię i nominować do Liebser Blog Awards, pozdrawiam serdecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń