niedziela, 6 września 2015

Kluski na każdą porę.

(vege) Dyniowe kluski jaglane 
z masłem orzechowym i gruszką 

Następnym razem do wypróbowania wersja z mąką kukurydzianą, bo myślę, że też by fajnie wyszło, a nawet jeszcze lepiej, bo tych było czuć, że są z mąką ziemniaczaną  :P  


Do domu wracam gdzieś nad ranem, mało co śpię, bo lekcje, bo coś zawsze, ale na szczęście mamy kawę, kluski jem chyba bardziej na obiad, bo na śniadanie, jadło się ogryzki od pizzy(najlepsze!) w między czasie piecze się dynię i ciasto na bułki wyrabia, bo wieczorem znów praca. Interpretacja tak bardzo napisana, że chyba w połowie jeszcze nie jestem, ale ja bym nie zdążyła? :D Szkoda tylko, że gardło w gratisie po genialnej nocy boli, ale amol i x milionów tabletek daje rade, a zaraz praca więc lecę spróbować usiąść do tej pracy, opornie, bardzo. 


Przepis:
ok.40 suchej kaszy + szklanka wody
ok.100g bardzoo! gęstego pure z dyni hokkaido (lub mniej jak jest rzadsze)
ok.30-40g mąki ziemniaczanej  
cynamon, szczypta soli
coś do posłodzenia

Kaszę uprażyć w garnku, aż zacznie typowo dla niej pachnieć. Zalać wodę, posoli, przykryć i gotować do wchłonięcia płyny. Wystudzić. Po tym czasie zmiksować z dynią, dodać mąkę, dobrze połączyć. Uformować wałek (lekko wilgotnymi dłoniami) i ciąż nożykiem. Knedle wrzucać do gotującej się posolonej wody i gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze z 1min.

10 komentarzy:

  1. Najpierw myślałam, że gruszki to kluski, bo takie jasne ;) Ale to musiało być dobre, i to fantazyjnie powywijane masło! Rany, ale intensywny weekend, aż trudno się połapać! Ale w Krakowie było podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i ja! Dopiero po przeczytaniu opisu zorientowałam się że to właśnie obrane kawałki gruszki ;)

      Usuń
    2. I ja też :D Myślałam, że tylko ja mam coś ze wzorkiem... :P

      Usuń
  2. Z tym masłem orzechowym to niezły pomysł;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja pierwsza w tym roku dynia właśnie zostala przerobiona na puree! To chyba nie przypadek xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze takie kluski zrobic :) Pycha! <3

    http://sniadaniowe-wariacje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda perfekcyjnie! Czy jest coś lepszego niż pulchne, ciepłe kluseczki? <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Oby ten intensywny czas dał same pozytywne efekty i moc cudownych wspomnień! :* a gardło nich jak najszybciej przestanie boleć!

    OdpowiedzUsuń
  7. kluski cudowne! szczególnie podane z taką ilością masła :)
    no to ciekawie, najważniejsze, że dasz radę, a przy tym odpoczniesz trochę ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, ale kolor! Dobór smaków jest dla mnie stworzony :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń