drożdżowe naleśniki z masą makową* i twarożkiem
*z dodatkiem ubitego białka
Zatęskniłam za makiem i świętami. Może to przez ten śnieg za oknem. A, może tak po prostu.
Składniki:
(3 naleśniki/1 porcja)
30g mąki pełnoziarnistej
15g mąki pszennej
jajko
5g świeżych drożdży
100ml mleka
coś do posłodzenia
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy mleko i miksujemy. Miseczkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok.1godz. Po tym czasie smażymy naleśniki.
wyobrażam sobie jak muszą smakować drożdżowe nalesniki! pewnie są takie puchate i leciutkie, choć może się mylę - i do tego z masą makową, mm <3 istne niebo!
OdpowiedzUsuńooo, przypomniałaś mi o nich! miałam je przecież zrobić i jakoś poszły w zapomnienie. teraz już zapisze i będę pamiętać :)
OdpowiedzUsuńmasa makowa - święta <3 akurat do pogody za oknem pasuje :)
masa makowa, czuję się jak w Święta! :D
OdpowiedzUsuńpychaa :)
niby taka fanka ze mnie naleśników, a drożdżowych jeszcze nie jadłam. to się nie godzi, no!
OdpowiedzUsuńDrożdżowe! Pycha! <3
OdpowiedzUsuńJA do świątecznych smaków lubie wracać nawet w lipcu..
OdpowiedzUsuńNa drożdżowe naleśniki to bym chyba nie wpadła! :D
OdpowiedzUsuńWyglądają cieniutko i delikatnie, idealny poranek :)
OdpowiedzUsuńTakie naleśniki bym zjadła! <3
OdpowiedzUsuńwszystko przez śnieg :D mogłaby już być wiosna :)) pysznie!
OdpowiedzUsuńMak <3 Też tęsknię za świętami :c
OdpowiedzUsuńna masę makową aż nabrałam ochoty. :)
OdpowiedzUsuńJak dawno nie jadłam drożdżowych naleśników! Dzięki Tobie nabrałam na nie ochoty :D
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić masę makową! *.* Naleśniki drożdżowe też jeszcze przede mną. Przepyszne śniadanie!
OdpowiedzUsuń