czwartek, 30 stycznia 2014

522. Marchewkowo-kokosowe scones.

marchewkowo-kokosowe scones z ciasteczekowym kremem z ricott*

*ricotta + krem spectalucus

Z każdym kolejnym dniem wychodzi coś dobrego, każdego mam sto nowych pomysłów i kombinacji do wypróbowania, tylko brakuje poranków, równie bardzo jak snu i czasu ostatnio.

Składniki:
30g mąki pełnoziarnistej
10g mąki pszennej
20g mąki kokosowej
mała starta na małych oczkach marchewka(ok.40g)
duża łyżka jogurtu naturalnego(ok.30g)
10g zimnego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do osłodzenia
szczypta soli, cynamonu
wiórki do obsypania. 


Mąkę z proszkiem przesiewamy,  dodajemy masło i chwilę "zagniatamy". Dodajemy resztę składników i formujemy bułeczki dowolnego kształtu, obsypujemy je wiórkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok.15min(w termoobiegu)  + kilka min(ok.3-5min) z górną grzałką.

12 komentarzy:

  1. Ciekawe te scones. Takich jeszcze nie jadłam. Może czas to nadrobić? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda ze nie ma dwóch poranków każdego dnia ;)
    scones najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki ! Uwielbiam połączenie kokosu i marchewki ;) A scones ciągle przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to zupełnie jak u mnie, kreatywności mi nie brak, aż dziwne. :)
    marchewkowe sconesy podobają mi się :D

    OdpowiedzUsuń
  5. interesujące połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie :) Nie jadłam jeszcze połączenia marchewki z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. scones! ileż ja je już planuję!
    i znam to- codziennie pyszne śniadanie, codziennie najlepsze. no świetne z nas kucharki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi też brakuje poranków, kiedy mogłabym bardziej poeksperymentować :P
    A twoje dzisiejsze scones - super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. sconsy - ulubione <3 marchewkowo-kokosowa wersja kusi, szczególnie z dodatkiem tej mąki :)

    OdpowiedzUsuń