sobota, 4 stycznia 2014

496. Makowe gofry



makowe gofry z twarożkiem, miodem i prażonymi płatkami migdałowymi

To nic, że z ostatniego gofra zrobiły mi się praktycznie dwa, ale potem jednak się rozmyślił i znów się scalił xd
Wyszły takie puchate w środku, leciutkie, czego się po nich nie spodziewałam :P

A dzisiaj kierunek Warszawa, Stare miasto, lodowisko :3


Składniki:
50g mąki
czubata łyżeczka kakaa
70g masy makowej
łyżka  rozpuszczonego masła
jajko/białko 
30ml mleka
szczypta soli, cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. aromaty
coś do posłodzenia


Mokre składniki miksujemy ze sobą. W drugiej miseczce łączymy pozostałe składniki. Mieszamy ze sobą obie miseczki i smażymy gofry w dobrze nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy przez kilka minut.

11 komentarzy:

  1. ooo, jeszcze z masą makową - u mnie dawno już ślad po niej zaniknął :p
    udanego dnia ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!
    udanej zabawy, dziś pogoda piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie delikatne i makowe ...
    Muszę się w końcu zabrać za te gofry !
    Udanego dnia !

    OdpowiedzUsuń
  4. mak, mak... ach, aż zatęskniłam za wigilijnym makowcem, który dawno już został zjedzony :(

    OdpowiedzUsuń
  5. makowo, świątecznie, pycha c:

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dodatek maku <3 Wyglądają przepysznie, jeszcze z twarożkiem! Pycha :)
    Też muszę się wybrać na lodowisko!

    OdpowiedzUsuń
  7. ach, te niesforne gofry ;p
    miłego dnia! wróć cała z tego lodowiska :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale się zgrałyśmy, ja też dzisiaj byłam na łyżwach :D
    A takie gofry z chęcią bym zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pysznie i chrupiąco!
    Zazdroszczę lodowiska w Warszawie. Uwielbiam to miasto, niestety aż pół Polski ode mnie.

    OdpowiedzUsuń