"słodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle podane z dom.dżemem truskawkowo-rabarbarowym i cukrem pudrem
Ale one były dobre, takie puchate, mięciutkie, słodziutkie, nieboo *.*
Pamiętam jak kiedyś miałam na nie "fazę" i mogłam je jeść codziennie, nawet mój brat je lubi, a to już coś, bo (cytuję) "on takich wynalazków nie jada" :P
Przepis:
50g przesianej mąki pełnoziarnistej
10g przesianej mąki pszennej
10g przesianej mąki pszennej
jajko(białko i żółtko oddzielnie)+ białko*
łyżka cukru pudru (lub więcej)
kapka mleka(ok.30ml?)
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ masło do smażenia
+ masło do smażenia
Żółtko i mleko mieszam w drugiej miseczce. Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje przesiany cukier cały czas ubijając, wlewam masę żółtko, delikatnie wsypuję mąkę miksując na wolnych obrotach. Smażę na roztopionym maśle z dwóch stron.
*lub dość duże jajko, ew. dać dwa małe białka i jedno lub dwa żółtka, ogółem dobrze było gdyby wyszło tak 60g białka :P
*lub dość duże jajko, ew. dać dwa małe białka i jedno lub dwa żółtka, ogółem dobrze było gdyby wyszło tak 60g białka :P
Jakie jasne! Pulchne! Obłędne!
OdpowiedzUsuńJasne i puchate ! Śliczne :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! A mój brat mówi dokładnie to samo :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Porywam przepis!
OdpowiedzUsuńostatnio często mnie inspirujesz! Mam całą masę twoich przepisów do wypróbowania :)
przecudne! mogłabym takie jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńPiękne i puszyste i klasycznie podane, czyli najlepiej :0
OdpowiedzUsuńmyślałam, że to racuchy drożdżowe na początku! :D
OdpowiedzUsuńfest puszyste! ojjj, zatopiłabym ząbki w tej miękkości <3
OdpowiedzUsuńchyba wszyscy uwielbiamy takie pulchne delikatne placuszki lekko oprószone cukrem pudrem! i właśnie najlepiej jak jeszcze podane są z domowym dżemem <3
OdpowiedzUsuń