wtorek, 14 stycznia 2014

506.Słodkie i delikatne.


"słodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle podane z dom.dżemem truskawkowo-rabarbarowym i cukrem pudrem

Ale one były dobre, takie puchate, mięciutkie, słodziutkie, nieboo *.*

Pamiętam jak kiedyś miałam na nie "fazę" i mogłam je jeść codziennie, nawet mój brat je lubi, a to już coś, bo (cytuję) "on takich wynalazków nie jada" :P

Przepis:

50g przesianej mąki pełnoziarnistej
10g przesianej mąki pszennej
jajko(białko i żółtko oddzielnie)+ białko*
łyżka cukru pudru (lub więcej)
kapka mleka(ok.30ml?)
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

+ masło do smażenia


Żółtko i mleko mieszam w drugiej miseczce. Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje przesiany cukier cały czas ubijając, wlewam masę żółtko, delikatnie wsypuję mąkę miksując na wolnych obrotach. Smażę na roztopionym maśle z dwóch stron.

*lub dość duże jajko, ew. dać dwa małe białka i jedno lub dwa żółtka, ogółem dobrze było gdyby wyszło tak 60g białka :P 

9 komentarzy:

  1. Jakie jasne! Pulchne! Obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne i puchate ! Śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne! A mój brat mówi dokładnie to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne! Porywam przepis!
    ostatnio często mnie inspirujesz! Mam całą masę twoich przepisów do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przecudne! mogłabym takie jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i puszyste i klasycznie podane, czyli najlepiej :0

    OdpowiedzUsuń
  7. myślałam, że to racuchy drożdżowe na początku! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. fest puszyste! ojjj, zatopiłabym ząbki w tej miękkości <3

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba wszyscy uwielbiamy takie pulchne delikatne placuszki lekko oprószone cukrem pudrem! i właśnie najlepiej jak jeszcze podane są z domowym dżemem <3

    OdpowiedzUsuń