poniedziałek, 6 stycznia 2014

498. Lepkie, klejące, czekoladowe!!

Pomarańczowo- czekoladowe brownie z cukinii polane sosem pomarańczowym i ricottą(potem)

W ogóle nie mogłam zrobić dzisiaj żadnego wyraźnego zdjęcia -,- 

Lepkie i klejące za sprawą cukinii oraz mąki żytniej która w tym połączeniu nabiera takiej mazistej konsystencji. No i niezwykle czekoladowe za sprawą czekolady :3

Jutro szkoła? Sprawdzian? Ale jak to? Już? Fajnie, że coś umiem xd
Więc z racji, że powinnam się uczyć, znów wybieram się na łyżwy, a co żyje się tylko raz :P 



Składniki:

50g mąki żytniej
15g kakao
1/4 tabliczki czekolady
100g cukinii startej na drobnych oczkach
szczypta soli, cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do posłodzenia
skórka z startej pomarańczy
20ml soku z pomarańczy
jajko
aromat pomarańczowy

Cukinię posolić, odstawić na chwilą, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku(ale nie wylewać go!!). Jajko zmiksować z sokiem i dodać cukinię. Suche składniki połączyć ze sobą w drugiej miseczce. Wlać mokre składniki i wymieszać. Dolewać soku z cukinii do uzyskania odpowiedniej konsystencji(ok.20ml). Dodać czekoladę(startą/pokrojoną w kostkę). Przelać do dość płaskiego i szerokiego naczynka(aby nie urosło za bardzo w górę) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.40min. 

11 komentarzy:

  1. wygląda na idealnie zbite i wilgotne.. :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! A zdjecie bardzo dobre c:

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę kiedyś spróbować cukiniowych wypieków. zapraszam do mnie welikeyou91.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też bym łyżwy wybrała ;)
    Brownie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. nauka chyba nie ucieknie, co? udanej zabawy na łyżwach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. raz się żyje, a nauka nie zając. baw się dobrze!
    no, a brownie - bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie brownie <3 Marzenie o poranku !
    Właśnie - raz się żyje ! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcie mi się podoba ;)
    Cudowne śniadanko, z chęcią bym takie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam, jestem wyczulona - wyraz kakao się nie odmienia. Ale to tylko takie moje zboczenie. :P
    Z czego masz sprawdzian? Ja z francuskiego, przekładany od "przed świętami". ;P
    Zdjęcie i tak mi się podoba, ale przy moich zdolnościach fotograficznych to ja z każdego bym była zadowolona. xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nic nie szkodzi, niby pamiętam, ale jak zwykle muszę źle napisać >.<

      Usuń
  10. jeszcze brownie w mojej karierze kulinarnej nie robiłaam :D

    OdpowiedzUsuń