Jabłkowe kukurydziane gofry z orzechami* w miodzie i ricottą
*pekany i orzechy laskowe
Gdybym kiedyś miała wybrać ulubione gofry, chyba nie byłabym w stanie, bo z każdym tygodniem kandydatów na to miejsce przybywa *.*
Składniki:
35g mąki kukurydzianej
15g mąki pełnoziarnistej
jajko
małe jabłko starte na tarce, na grubych oczkach, lekko odciśnięte z soku(ok.60g po odciśnięciu)
łyżka roztopionego masła
30ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do posłodzenia
cynamon, sól, aromat
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i pieczemy gofry w nagrzanej i wysmarowanej masłem gofrownicy.
gofry mają to do siebie, że zawsze są najlepsze!
OdpowiedzUsuńmam dokładnie to samo z tymi goframi - co jedne to lepsze...;)
OdpowiedzUsuńświetne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńGdy tylko doczekam się gofrownicy, to jestem pewna, że wykorzystam którąś z Twoich propozycji
OdpowiedzUsuńkażde są wyjątkowo smaczne, nie ma chyba najlepszych! :) te przepysznie podałaś! orzechy w miodzie <3
OdpowiedzUsuńorzechy i miódd uwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuńBo każde gofry mają coś w sobie :D
OdpowiedzUsuńKukurydziane ? Biorę z miłą chęcią bo są bezglutenowe , a więc w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gofry! :D
OdpowiedzUsuńa takie to bym z pewnością zjadła! :)
Te orzechy w miodzie skradły moje serducho ;)
OdpowiedzUsuńGofry same w sobie są NAJLEPSZE <3 Orzechy w miodzie muszą być wspaniałym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńZrób mi taką porcyjkę, proszę ;)
OdpowiedzUsuńSkarmelizowane orzeszki prezentują się GE-NIAL-NIE!!!
OdpowiedzUsuńKOCHANA! NAPRAWDĘ SPRÓBUJ TYCH NIEZIEMSKICH GOFRÓW,
OdpowiedzUsuń2 łyżki kaszy jaglanej
2 baardzo kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka wiorek kokosowych
30ml mleka / dobre jest z sojowym
lyzka masla
proszek do pieczenia
2 male jajka ( 2 zoltka koniecznie)
Kasze jaglana podprazyc na patelni, uvotowac, zmiksowac z bialkami jaj i cukrem wanilinowym. Kokos takze podprazyc i wrzucic do garnuszka razem z maslem i mlekiem. rozpuscic. maslo i pottzymac troche na malym palniku. Ostudzic. Make laczymy z zoltkami i ostudzana zawartoscia garnuszka i z proszkiem do pieczenia. dodajemy odrobine soli. Laczymy z zmuksowana masa. Jesli jest bardzo geste ( jak ciasto) dodajemy troche mleka. ciasto musi polezakowac ( najllepiej cala noc w lodowce). Rano wyciagamy i robimy gofry
<3333
KOCHANA! NAPRAWDĘ SPRÓBUJ TYCH NIEZIEMSKICH GOFRÓW,
OdpowiedzUsuń2 łyżki kaszy jaglanej
2 baardzo kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka wiorek kokosowych
30ml mleka / dobre jest z sojowym
lyzka masla
proszek do pieczenia
2 male jajka ( 2 zoltka koniecznie)
Kasze jaglana podprazyc na patelni, uvotowac, zmiksowac z bialkami jaj i cukrem wanilinowym. Kokos takze podprazyc i wrzucic do garnuszka razem z maslem i mlekiem. rozpuscic. maslo i pottzymac troche na malym palniku. Ostudzic. Make laczymy z zoltkami i ostudzana zawartoscia garnuszka i z proszkiem do pieczenia. dodajemy odrobine soli. Laczymy z zmuksowana masa. Jesli jest bardzo geste ( jak ciasto) dodajemy troche mleka. ciasto musi polezakowac ( najllepiej cala noc w lodowce). Rano wyciagamy i robimy gofry
<3333
Uwielbiam gofry, te prezentują się b. smakowicie :)
OdpowiedzUsuń