sobota, 25 stycznia 2014

517. Kukurydziane z jabłkiem.


Jabłkowe kukurydziane gofry z orzechami* w miodzie i ricottą

 *pekany i orzechy laskowe

Gdybym kiedyś miała wybrać ulubione gofry, chyba nie byłabym w stanie, bo z każdym tygodniem kandydatów na to miejsce przybywa *.*


Składniki:
35g mąki kukurydzianej
15g mąki pełnoziarnistej
jajko
małe jabłko starte na tarce, na grubych oczkach, lekko odciśnięte z soku(ok.60g po odciśnięciu)
łyżka roztopionego masła
30ml mleka
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do posłodzenia
cynamon, sól, aromat

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i pieczemy gofry w nagrzanej i wysmarowanej masłem gofrownicy.

16 komentarzy:

  1. gofry mają to do siebie, że zawsze są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam dokładnie to samo z tymi goframi - co jedne to lepsze...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdy tylko doczekam się gofrownicy, to jestem pewna, że wykorzystam którąś z Twoich propozycji

    OdpowiedzUsuń
  4. każde są wyjątkowo smaczne, nie ma chyba najlepszych! :) te przepysznie podałaś! orzechy w miodzie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. orzechy i miódd uwielbiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bo każde gofry mają coś w sobie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kukurydziane ? Biorę z miłą chęcią bo są bezglutenowe , a więc w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam gofry! :D
    a takie to bym z pewnością zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te orzechy w miodzie skradły moje serducho ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gofry same w sobie są NAJLEPSZE <3 Orzechy w miodzie muszą być wspaniałym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrób mi taką porcyjkę, proszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Skarmelizowane orzeszki prezentują się GE-NIAL-NIE!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. KOCHANA! NAPRAWDĘ SPRÓBUJ TYCH NIEZIEMSKICH GOFRÓW,
    2 łyżki kaszy jaglanej
    2 baardzo kopiaste łyżki mąki pszennej
    1 łyżka wiorek kokosowych
    30ml mleka / dobre jest z sojowym
    lyzka masla
    proszek do pieczenia
    2 male jajka ( 2 zoltka koniecznie)

    Kasze jaglana podprazyc na patelni, uvotowac, zmiksowac z bialkami jaj i cukrem wanilinowym. Kokos takze podprazyc i wrzucic do garnuszka razem z maslem i mlekiem. rozpuscic. maslo i pottzymac troche na malym palniku. Ostudzic. Make laczymy z zoltkami i ostudzana zawartoscia garnuszka i z proszkiem do pieczenia. dodajemy odrobine soli. Laczymy z zmuksowana masa. Jesli jest bardzo geste ( jak ciasto) dodajemy troche mleka. ciasto musi polezakowac ( najllepiej cala noc w lodowce). Rano wyciagamy i robimy gofry
    <3333


    OdpowiedzUsuń
  14. KOCHANA! NAPRAWDĘ SPRÓBUJ TYCH NIEZIEMSKICH GOFRÓW,
    2 łyżki kaszy jaglanej
    2 baardzo kopiaste łyżki mąki pszennej
    1 łyżka wiorek kokosowych
    30ml mleka / dobre jest z sojowym
    lyzka masla
    proszek do pieczenia
    2 male jajka ( 2 zoltka koniecznie)

    Kasze jaglana podprazyc na patelni, uvotowac, zmiksowac z bialkami jaj i cukrem wanilinowym. Kokos takze podprazyc i wrzucic do garnuszka razem z maslem i mlekiem. rozpuscic. maslo i pottzymac troche na malym palniku. Ostudzic. Make laczymy z zoltkami i ostudzana zawartoscia garnuszka i z proszkiem do pieczenia. dodajemy odrobine soli. Laczymy z zmuksowana masa. Jesli jest bardzo geste ( jak ciasto) dodajemy troche mleka. ciasto musi polezakowac ( najllepiej cala noc w lodowce). Rano wyciagamy i robimy gofry
    <3333


    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam gofry, te prezentują się b. smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń