piątek, 3 stycznia 2014

495. Potrójnie kokosowe scones.



 Scones kokosowe podane z ricottą i bananem 

Łyżwy zdecydowanie udane co z tego, że prawie zamarzłam. xd

Przepis:
30g mąki pełnoziarnistej
10g mąki pszennej
20g mąki kokosowej
10g masła
łyżka wiórek kokosowych 
ok.35-40ml mleczka kokosowego*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
coś do posłodzenia


Suche składniki łączymy i zagniatamy z masłem. Dodajemy jajko roztrzepane z mleczkiem/lub samo mleczko.. Formujemy bułeczki dowolnego kształtu, spłaszczamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 min. 

*jeżeli macie w lodówce jakieś roztrzepane jajko które wam po czymś zostało możecie dać pół na pół z mleczkiem, ja właśnie tak zrobiłam :) 

10 komentarzy:

  1. super, że łyżwy się udały!
    scones zazwyczaj widziałam okrągłe, ale szczerze mówiąc te Twoje podobają mi się o wiele bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też miałam iść na łyżwy :D
    Fajne śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łyżwy ... moja zmora ostatnio złamałam na nich nogę :P
    Te scones skradły moje serce !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mają śliczny kształt. Cudownie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  5. też chcę na łyżwy! ale przy dodatniej temperaturze raczej średnio by się jeździło. :c
    ale dawno nie jadłam sconesów. narobiłaś mi ochoty. :>

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie moje ukochane bułeczki śniadaniowe i nie tylko zresztą :) zawsze przypominają mi o Anglii, tak po prostu, bo tak je polubiłam :) kokosowa wersja musi być obłędnie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wyglądają te scones *.* ! Trzeba wypróbować. A u mnie w lodówce lezy już 6 niewykorzystanych żółtek! Tak to jest jak się je same białka :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. oh, w najbliższym czasie obiecuję sobie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie śniadanie to zdecydowanie rozumiem :3

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawy kształt sconesów ;) uwielbiam te bułeczki, a jeszcze z kokosem... no mniam!

    OdpowiedzUsuń