Kokosowe naleśniki* z kremem budyniowym i sosem wiśniowym
* z dodatkiem domowego mleczka kokosowego i mąki kokosowej
(zdecydowanie nie potrafię robić zdjęć naleśnikom >.<)
Uwielbiam ten krem, robiąc go do tortu czy gdzieś indziej zawsze połowa znika w dziwnych okolicznościach >.<
Wczoraj odważyłam się pierwszy raz zrobić swoje własne mleczko kokosowe i powiem wam, że przepis jest banalny, a smak genialny, nie mówiąc o zapachu *.*
Krem budyniowy
Składniki:
100ml mleka + ok.20ml
łyżeczka mąki ziemniaczanej*
łyżeczka mąki pszennej*
żółtko
łyżka cukru (u mnie trzcinowy)
aromat waniliowy
Mleko zagotowuje. Żółtko ucieram z cukrem na jasną masę. Mąki mieszam ze sobą i dolewam do nich mleko. Dodaję powstałą masę do utartych żółtek i mieszam. Wlewam zagotowane mleko do miseczki cały czas energicznie mieszając, znów przelewam do saganka i chwilę gotuje na małym ogniu do zgęstnienia.
* tak by w sumie wyszło ok.15g
** ja masę w garnuszku "mieszałam" mikserem (tak mi wygodniej)
Ten krem budyniowy zjadłabym bez niczego! Tak po prostu! Musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńHaha, ja tak często robię :3 :D
Usuńkrem wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńi ten soos! *-*
Jak Ty robisz takie cienkie naleśniki?! Mnie zawsze grubasy wychodzą :<
OdpowiedzUsuńW sumie one tak naprawdę nie są, aż takie cienkie, tylko takie się wydają :)
UsuńMoże to po prostu zależy od gęstości ciasta? Hmmm, albo może chodzi o patelnię, w sumie to nie wiem :P
Mmm...wiśnie ! :D
OdpowiedzUsuńjak tylko karpatka u mnie gości ten krem znika w niewyjaśnionych okolicznościach (wcale nie pomiędzy płatami ciasta :D) a wiśnie najlepsze na świecie są!
OdpowiedzUsuńNaleśniczki super , takie delikatne i te dodatki :) !
OdpowiedzUsuńjezusie, musiały byc one przeeeepyszne!
OdpowiedzUsuńkrem budyniowy jest pyszny, zawsze z bratem wyjadamy jak zostanie w miseczce :) nie wiedziałam, że z mąki kokosowej tak świetnie naleśniki wychodzą, muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń