niedziela, 9 marca 2014

561. Marchewka przemycona w owsiance.


marchewkowa pieczona owsianka z kruszonką podana z karmelizowaną czekoladą


Fajnie jest mieć godzinę później do szkoły. 
Nie wiem co lepsze kruszonka, czy rozpuszczona czekolada... 


Składniki:
55g płatków owsianych + 70ml wrzątku/mleka
jajko
2 spore łyżki jogurtu
coś do posłodzenia
marchewka starta na drobnych oczkach
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon, aromat

20g mąki żytniej (lub każdej innej, ale tą polecam)
łyżeczka masła (ok.8g?)
łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki miodu

Płatki zalewam wrzątkiem i pozostawiam do wchłonięcia.(najlepiej wieczorem). Jajko mieszam z jogurtem, a następnie z pozostałymi składnikami, i przekładam do natłuszczonego naczynka. Składniki na kruszonkę zagniatam i posypuję wierzch owsianki. Piekę ok.30min w 180stopniach.

9 komentarzy:

  1. oj, też ciężko mi wybrać pomiędzy tymi dwoma opcjami! :D
    a połączenie oby dwóch to już bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wybieram rozpuszczaną czekoladę :D Jak ja dawno nie jadłam pieczonej owsianki. Dzięki za przypomnienie :D Też zastanawiałam się dziś co przemycić w owsiance - jabłko czy marchewkę :D Padło jednak na jabłko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto marchewkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba pokochałaś tą czekoladę, co? taka dobra musi być, skoro często bywa :)
    a marchewkową uwielbiam i chętnie robię, pieczona równie smaczna co gotowana, a kruszonka, jak wszyscy wiemy - najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować wersję z kruszonką, bo jest to cudowne wykończenie dla owsianki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja także miałam dzisiaj godzinę później do szkoły, fantastyczne uczucie posiedzieć troszkę dłużej w domu <3
    Dla mnie śniadanie wprost obłędne <333

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozpuszczoną czekoladę uwielbiam *.* Muszę upiec coś z marchewką, może właśnie owsiankę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie marchewki nie trzeba przemycać. Jest idealna jako dodatek do śniadań. Coś czuje, że pokochałabym tą wersję owsianki! :)

    OdpowiedzUsuń