niedziela, 29 grudnia 2013

490. W świątecznych smakach.



 Placuszki z masy makowej z twarożkiem 


Bałam się, że gdy zacznę je smażyć to rozjadą mi się na tej patelni czy Bóg wie co jeszcze zrobią i będę mieć raczej makową jajecznicę niż placki, a o  to proszę, wyszły mi chyba jedne z najgrubszych placuszków w życiu :D 

Składniki:

50g mąki
100g masy makowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
białko/jajko
kapka mleka
cynamon
szczypta soli
aromaty np.pomarańczowy, waniliowy, rumowy
ew. coś do posłodzenia

Jajko miksuje razem z masą makową. W drugiej miseczce łącze pozostałe składniki. Mieszam zawartość obu miseczek i smażę na dobrze rozgrzanej patelni. 

13 komentarzy:

  1. Nie martw się, i mnie czasem dopada plackowy strach ;D
    Widzisz, wyszły lepsze niż normalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne są! Nie mam już masy makowej, ale gdy tylko zrobię nową, od razu zrobię też te placki! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ! Uwielbiam makowe smaki <3 Urocze grubaski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż żałuję, że nie mam już masy makowe! takie grube i pulchne *-* musiały smakować świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście, wyszły super grube i takie ,,suche", godne gratulacji! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają! I na pewno też świetnie smakują :) Uwielbiam makowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z masy makowej *.* Muszą cudownie smakować<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie puchate! Robiłam ostatnio z masą makową i bardzo mi posmakowały, takie małe makowce z patelni :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Placuszków z masy makowej jeszcze nie widziałam! Jakie grubaski <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialne! Jakie grubiutkie :3

    OdpowiedzUsuń