środa, 18 grudnia 2013

479. Kawa.... w plackach?

daktylowo-kawowe placki z bananem i syropem kawowym


Padam. Tylko tyle. 
No i jeszcze jedno. Placki były genialne. To nic, że kończone jeszcze gdzieś w drodze od drzwi do samochodu..pff. 

Składniki:
30g daktylów + ok.50ml mleka, 2 łyżki wody

60g przesianej mąki
jajko
20-30ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
cynamon
2-3 daktyle

(Najlepiej wieczorem)
Daktyle wraz z mlekiem i wodą wstaw na mały ogień i gotuj pod przykryciem do czasu, aż będziesz mógł zrobić z nich "pakę" (ja rozdrobniłam je widelcem). 

Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Żółtko połącz z resztą składników i dokładnie wymieszaj. Wmieszaj delikatnie białko i smaż na rozgrzanej patelni. 

Syrop kawowy:
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
płaska łyżeczka kakaa
łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu

Składniki łącze ze sobą, umieszczam w małej patelni/garnuszku i podgrzewam, często mieszając do czasu, aż syrop zgęstnieje.

5 komentarzy:

  1. Genialne <3 Daktyle i kawa to super połączenie , wiem coś o tym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie grubaśne, no i kawowe! Jestem kawoholiczką, więc zjadłabym te placki w kilka minut i potrzebowałabym pewnie dokładkę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. od długikiego czasu chodza za mną takie naleśniki i nie wiem jak zrobić, czas chyba sie za to zabrać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł na syrop, podoba mi się, szczególnie w towarzystwie tak smacznych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na najlepsze sniadania zawsze najmniej czasu...:(

    OdpowiedzUsuń