sobota, 28 grudnia 2013

489. Marchewka przemycona w gofrach.

 

Marchewkowe biszkoptowe gofry z czekoladą*

* w środku i na zewnątrz 


Witamy kolejny dzień spędzony z książką, serialem i gorącą herbatą <3 nbsp="" p="">

Dzisiaj o dziwo zdjęcia zgrały się bez problemu o.O Nie wiem o co wczoraj chodziło.

Składniki:
45g mąki pełnoziarnistej
15g maki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
10g roztopionego masła
60ml mleka
50g startej marchewki
ok. 1/4 tabliczki czekolady + do podania 
cynamon
coś do posłodzenia
aromat waniliowy
szczypta soli


Białko oddzielam od żółtka i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę przesiewam i łącze z pozostałymi składnikami w drugiej miseczce. Delikatnie łącze z białkiem. Smarze w nagrzanej i nasmarowanej masłem/ olejem gofrownicy przez kilka minut. 


9 komentarzy:

  1. Takie gofry bym z chęcią zjadła na śniadanie :3
    I ta czekolada na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnie zdjęcie kradnę. a raczej to, co przedstawia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ładne Ci wyszły, równiutkie.
    Musze zdobyć te płatki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę , marzy mi się mąka kokosowa <3
    A gofry porywam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dawno nie jadłam gofrów... Z chęcią porwałabym Twoje śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. płatki amarantusa.. najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam ostatnio płatki z amarantusa ale nie kupiłam...Może następnym razem. Powiesz, czy warto :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ważne jak, ważne że działa ;)
    Uwielbiam wpychać marchewkę wszędzie, gdzie popadnie. Szkoda tylko, że nie mam gofrownicy :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Tu też można wcisnąć marchewkę ? :) To dobrze :D Musiało być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń