cukiniowe brownie placki z sosem czekoladowym i bananem
Czuję zimę, bo czekolada, dużo czekolady.
Musze zrobić zapasy.
Ale jednak skoro sos, to z mlecznej czekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej!
Przepis:
60g mąki
łyżka kakaa(ok.15-20g)
100g cukinii startej na drobnych oczkach
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok.40ml mleka
szczypta cynamonu
cukier/miód do smaku
ew. aromat
Suche składniki mieszam ze sobą w miseczce. Cukinię i mleko łączę w drugiej. Część białka ubijam na sztywną pianę, a resztę wraz z żółtkiem dorzucam do mokrych składników. Łącze ze sobą obie miseczki i delikatnie dodaję białko. Smażę na rozgrzanej patelni.
Ten sos <3 To miłość od pierwszego wejrzenia :D
OdpowiedzUsuńmmmm <3 czekolada <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki, jedne z najlepszych!
OdpowiedzUsuńZgadzam się - jak sos, to tylko z mlecznej! Cukinia na słodko zawsze mnie zachwyca :)
OdpowiedzUsuńGrubaśne placki, czekolada, banan = przepis na idealny poranek :)
OdpowiedzUsuńGrubaśne i pyszne - takie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmimo to i tak jestem za gorzką <3
OdpowiedzUsuńtwoje placuszki wyszły bardzooo grube, i bardzooo czekoladowe :)
Chciałabym zrobić te placki, a nie mam wagi kuchennej... ile to jest 100 g cukinii? Pół szklanki?
OdpowiedzUsuńHmm, zazwyczaj jest to ok. pół cukinii :P Czyli pewnie wyjdzie gdzieś tak z połowa szklanki odciśniętej cukinii jak mówisz :P
UsuńDzięki, dzisiaj będę robić! Pół cukinii? W moim ogrodzie wyrosły takie ogromne, że mają po kilka kg :D
Usuń