poniedziałek, 23 grudnia 2013

484. Z makiem.

Czekoladowe pierogi z masą makową; jogurt naturalny z miodem

inspiracja

A teraz czas zacząć świąteczny maraton w kuchni. Piekarniku, nadchodzę!

Składniki:
(ok.10 pierogów/ jedna porcja) 

50g mąki pełnoziarnistej
10g mąki pszennej
łyżka kakaa
szczypta cynamonu
ew. coś do posłodzenia
ok.45ml ciepłej wody
szczypta soli

ok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach )

Wszystkie suche składniki przesiewam do miseczki. Robię na środek mały dołeczek i wlewam wodę. Zagniatam dokładnie ciasto i pozostawiam przykryte ściereczką na kilka minut.
Następnie rozwałkowuje i wycinam koła. Nakładam po łyżeczce farszu i zlepiam.
Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuje ok. 2min od wypłynięcia.

4 komentarze:

  1. pierogi z makiem to cudo o poranku! widzę, ze też tak jak ja wielbisz masę makową :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne !!!
    Też przymierzam się do ich zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham mak pod każdą postacią, więc chętnie skusiłabym się na takie pierogi *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Porywam, porywam, porywam... I proszę o dokładkę :D

    OdpowiedzUsuń