inspiracja
A teraz czas zacząć świąteczny maraton w kuchni. Piekarniku, nadchodzę!
Składniki:
(ok.10 pierogów/ jedna porcja)
50g mąki pełnoziarnistej
10g mąki pszennej
łyżka kakaa
szczypta cynamonu
ew. coś do posłodzenia
ok.45ml ciepłej wody
szczypta soli
ok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach )
Wszystkie suche składniki przesiewam do miseczki. Robię na środek mały dołeczek i wlewam wodę. Zagniatam dokładnie ciasto i pozostawiam przykryte ściereczką na kilka minut.
Następnie rozwałkowuje i wycinam koła. Nakładam po łyżeczce farszu i zlepiam.
Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuje ok. 2min od wypłynięcia.
A teraz czas zacząć świąteczny maraton w kuchni. Piekarniku, nadchodzę!
Składniki:
(ok.10 pierogów/ jedna porcja)
50g mąki pełnoziarnistej
10g mąki pszennej
łyżka kakaa
szczypta cynamonu
ew. coś do posłodzenia
ok.45ml ciepłej wody
szczypta soli
ok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach )
Wszystkie suche składniki przesiewam do miseczki. Robię na środek mały dołeczek i wlewam wodę. Zagniatam dokładnie ciasto i pozostawiam przykryte ściereczką na kilka minut.
Następnie rozwałkowuje i wycinam koła. Nakładam po łyżeczce farszu i zlepiam.
Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuje ok. 2min od wypłynięcia.
pierogi z makiem to cudo o poranku! widzę, ze też tak jak ja wielbisz masę makową :D
OdpowiedzUsuńCudowne !!!
OdpowiedzUsuńTeż przymierzam się do ich zrobienia ;)
Kocham mak pod każdą postacią, więc chętnie skusiłabym się na takie pierogi *.*
OdpowiedzUsuńPorywam, porywam, porywam... I proszę o dokładkę :D
OdpowiedzUsuń