czwartek, 12 grudnia 2013

473.Bananowe ricotta hotcakes.

żytnie bananowe ricotta hotcakes z syropem daktylowym(potem)

Tym razem syrop wyszedł mi trochę rzadki, ale i tak jest dobry :P No bo jak coś co jest z daktyli może być nie dobre? :D 
Jednak wyroby z mąki żytniej wychodzą takie.. sama nie wiem, maziste? I do tych placków najlepsza jest chyba mąka pełnoziarnista :P 


Przepis:
60g przesianej mąki 
120 ricotty
1/2 dużego zmiksowanego banana (ok. 80g?)
ok.50ml mleka
jajko(dałam same białko, bo zostało mi po oponkach)
1/2 łyżeczki 
szczypta cynamonu
ew. cukier, aromat

Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki ze sobą mieszam i delikatnie dodaję białko. Smażę na rozgrzanej patelni. 

10 komentarzy:

  1. Ale cudownie pulchniutkie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc także wolę pełnoziarnistą. Smakuje mi o wiele bardziej niż żytnia :)
    Mam ricottę - te placki będą mooooje!

    OdpowiedzUsuń
  3. To zaraz po tych na mascarpone moje ulubione placki! A ten syrop musialnsie swietnie wkomponowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeśli mi daktylowy wyjdzie za rzadki, to go trochę podgotowuje, aż odparuje. działa!
    a ten nasz bursztyn ser jest świetny, jeśli lubisz długo dojrzewające sery, spróbuj ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pulchniutkie i takie delikatne :) Musiały smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ricottowe <3 Uwielbiam! Ja robiłam właśnie z pełnoziarnistą :)
    A syrop daktylowy mam w planach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze są właśnie takie grubaśne, ricottowe i puszyste :)
    Idealne na początek dnia. A syrop daktylowy - pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. zdecydowanie jedne z moich ulubionych - lekkie jak chmurka :) a syrop daktylowy robiłam już i uwielbiam tą naturalną słodycz!

    OdpowiedzUsuń