niedziela, 8 grudnia 2013

469. Kasza z serem, z piekarnika?

Zapiekanka serowa (z kasza manną)z brzoskwinią i płatkami migdałowymi


Najlepsza skorupka <3 nbsp="" p="">
Słońce!! <3 nbsp="" p="">


Składniki

100g kremowego serka(typu emilka)
50g twarogu przeciśniętego przez praskę 
20g kaszy manny
jajko
łyżeczka masła
łyżeczka cukru + do smaku 
1/2 łyżeczki i proszku do pieczenia
2-3 połówki brzoskwini z puszki 
duża łyżka płatków migdałowych 
ew. aromat migdałowy/waniliowy

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję masło i chwilę miksuję. Następnie dodaję oba sery, proszek do pieczenia, aromat, kaszę i miksuję. Dorzucam pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię i delikatnie łącze z białkiem. Przekładam do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem i posypuję płatkami. Piekę w piekarniku ok. 30min. 

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam takie zapiekanki od rana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te migdały ! Cudo , muszę zrobić taki serniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm...ale to musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń