jednoporcjowy serniko-makowiec
Puszysty sernik, z dużą ilością maku... tak to jest to :3
Pomimo tego, że i tak wersję tego ciasta tyle, że w wersji jakoś x10 piekę jak ostatnio co roku na święta. To nie mogłam się doczekać wtorku i musiałam upiec mniejszą jego wersje już dzisiaj.
A swoją drogą, czy tylko ja uwielbiam tak masę makową? :D
Książka, serial, herbata, ciepły kocyk i nieprzespana noc. Tęskniłam za tym.
Składniki:
120g masy makowej
150 twarożku
2 małe biała
coś do posłodzenia
łyżka mąki ziemniaczanej(ok.10-15g?)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
coś do posłodzenia
Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser miksuje z pozostałymi składniki(oprócz masy makowej). 1/3 część białka mieszam z masą makową, a pozostałą część łącze z masą serową.
"kleksami" wylewam do żaroodpornego naczynka wyłożonego papierem/wysmarowanego czymś. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.40min.
U nas mówi się na takie ciasto po prostu "SEROMAK" :)
OdpowiedzUsuńPycha!
Pyszności :) Uwielbiam wszystko co z makiem :)
OdpowiedzUsuńmusi byc serio pyszny! :) osobiście kocham masę makową
OdpowiedzUsuńto musiało obłędnie smakować! połączenie ulubionej masy makowej i sernika! *-*
OdpowiedzUsuńmiłego dnia! :)
ależ się dziś wszyscy na ten mak uwzięli :) ja fanką nie jestem, toteż dla mnie dziś blogosfera mniej apetyczna niż na co dzień :)
OdpowiedzUsuńJak dopadnę tylko mak to od razu się za to biorę ! (◠△◠✿)
OdpowiedzUsuńAle kusicie tym połączeniem sernik+mak .. chyba nie wytrzymam i sama zrobię! Wygląda mega apetycznie *.*
OdpowiedzUsuńSeromakowiec ! To jedno z moich ulubionych świątecznych ciast :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam masę makową , zawsze jestem wyganiana z kuchni gdy robi się makowca bo potem dziwnym trafem nie starczy do makowca ! :D
To seromak :D
OdpowiedzUsuńO tak, książka, kocyk, herbatka - to jest to!
cała kwintesencja świąt w jednym wypieku ;)
OdpowiedzUsuńGenialny, zrobię z pewnością! *.*
OdpowiedzUsuń