poniedziałek, 9 grudnia 2013

470. Czekoladowa cukinia?

cukiniowe brownie placki z sosem czekoladowym i bananem 

Czuję zimę, bo czekolada, dużo czekolady. 
Musze zrobić zapasy. 
Ale jednak skoro sos, to z mlecznej czekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej! 

Przepis:
60g mąki
łyżka kakaa(ok.15-20g)
100g cukinii startej na drobnych oczkach 
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok.40ml mleka
szczypta cynamonu
cukier/miód do smaku
ew. aromat

Suche składniki mieszam ze sobą w miseczce. Cukinię i mleko łączę w drugiej. Część białka ubijam na sztywną pianę, a resztę wraz z żółtkiem dorzucam do mokrych składników. Łącze ze sobą obie miseczki i delikatnie dodaję białko. Smażę na rozgrzanej patelni. 

10 komentarzy:

  1. Ten sos <3 To miłość od pierwszego wejrzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placki, jedne z najlepszych!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się - jak sos, to tylko z mlecznej! Cukinia na słodko zawsze mnie zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grubaśne placki, czekolada, banan = przepis na idealny poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grubaśne i pyszne - takie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mimo to i tak jestem za gorzką <3
    twoje placuszki wyszły bardzooo grube, i bardzooo czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym zrobić te placki, a nie mam wagi kuchennej... ile to jest 100 g cukinii? Pół szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, zazwyczaj jest to ok. pół cukinii :P Czyli pewnie wyjdzie gdzieś tak z połowa szklanki odciśniętej cukinii jak mówisz :P

      Usuń
    2. Dzięki, dzisiaj będę robić! Pół cukinii? W moim ogrodzie wyrosły takie ogromne, że mają po kilka kg :D

      Usuń