poniedziałek, 22 września 2014

740. Mascarpone pancakes po raz drugi.


Mascarpone pancakes
 z jeżynami i trzcinowym cukrem pudrem  

Była już kiedyś wersja z ubitym białkiem, ale obiecałam sobie wypróbować również tą drugą wersję, bez ubijania, przyszła(w końcu) i na nią pora, jak poprzednio placki wyszły niezwykle delikatne, dobre, choć jeżeli chodzi o placki na bazie serka u mnie na pierwszym miejscu i tak są te z ricotty ;)

Lubię jesień.. choć wolę tę słoneczną ze złotymi liśćmi, tą pochmurniejszą wersję też lubię, ale kiedy mogę zostać w domu zagrzebana pod grubym kocem.

Przepis:

50g mąki
60g mascarpone
jajko
20ml mleka
1/4 łyżeczki  sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do posłodzenia


Mąkę przesiewamy. Dodajemy resztę składników miksujemy ze sobą i smażymy.

11 komentarzy:

  1. powiem Ci, że ja do placków nigdy białka nie ubijam, chyba że do biszkoptowych, i takie mi lepiej rosną i bardziej smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. i ten cukier puder jedynie podkreśla ich delikatność.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie jadłam, pora to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z mascarpone czy ricotty - i tak pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiały doskonale smakować :)
    Zapraszam też do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. musiały smakować nieziemsko *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja w ogóle ich nie jadłam... :x Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cuuudowne! jak pokryte śniagiem, nie cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń