wtorek, 16 września 2014

734. Jaglany "budyń".

 
jaglany dyniowy "budyń" z brzoskwinią i daktylami;
malinami, pestkami dyni i miodem 
inspiracja

Zdecydowanie częściej muszę robić takie kremy, bo dobrze mieć już gotowane śniadanie z rana.


Przepis:
65g kaszy jaglanej
150g dyni
150g brzoskwini
kilka daktyli
cynamon
szczypta soli
ew. miód gdyby było za mało słodkie

Kaszę jaglaną prażymy i zalewamy szklanką wody, gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. W małym garnuszku umieszczamy pokrojoną dynię, podlewamy odrobinę wodą i dusimy pod przykryciem przez jakieś 10min, jakieś 5min przed dorzucamy brzoskwinię. Owoce umieszczamy w jednym saganku z kaszą i pokrojonymi daktylami*, przyprawiamy i miksujemy na gładki krem. Gotujemy chwilę i zajadamy od razu lub studzimy i zjadamy zimne.

*lub dodajemy gdy już zmiksujemy krem 

15 komentarzy:

  1. Dziś jaglana opanowała stoły! :)
    Budyń ma piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. szczególnie, jeśli jest to takie śniadanie.. jaglane kremy są o tyle fajne, że wszystko do nich pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny budyń z idealnymi dodatkami!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba niedługo wyciagne kolejny słoiczek dyniowego puree :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham tę kaszę pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaglanka gotowana z daktylami to mój number one <3 w budyniu jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  7. też niedawno robiłam budyń jaglany z brzoskwiniami, ale nie dodałam daktyli- smakowity przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgrałyśmy się z kremem :) To jedna z moich ulbuionych wersji kaszy.

    OdpowiedzUsuń
  9. i u mnie dziś krem z jaglanej, piąteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. w tym momencie zatęskniłam za brzoskwinią, już naszych nie da się znaleźć... na całe szczęście mogę cieszyć się cudownym smakiem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. gotowe śniadanie z rana jak... jaglana! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam gotowce na śniadanie, a zwłaszcza wtedy, gdy mój budzik nie chce ze mną współpracować... (:
    śliczny kolorek ma ten 'budyń'!

    OdpowiedzUsuń