z jeżynami i trzcinowym cukrem pudrem
Była już kiedyś wersja z ubitym białkiem, ale obiecałam sobie wypróbować również tą drugą wersję, bez ubijania, przyszła(w końcu) i na nią pora, jak poprzednio placki wyszły niezwykle delikatne, dobre, choć jeżeli chodzi o placki na bazie serka u mnie na pierwszym miejscu i tak są te z ricotty ;)
Lubię jesień.. choć wolę tę słoneczną ze złotymi liśćmi, tą pochmurniejszą wersję też lubię, ale kiedy mogę zostać w domu zagrzebana pod grubym kocem.
Przepis:
50g mąki
60g mascarpone
jajko
20ml mleka
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do posłodzenia
Mąkę przesiewamy. Dodajemy resztę składników miksujemy ze sobą i smażymy.
Była już kiedyś wersja z ubitym białkiem, ale obiecałam sobie wypróbować również tą drugą wersję, bez ubijania, przyszła(w końcu) i na nią pora, jak poprzednio placki wyszły niezwykle delikatne, dobre, choć jeżeli chodzi o placki na bazie serka u mnie na pierwszym miejscu i tak są te z ricotty ;)
Lubię jesień.. choć wolę tę słoneczną ze złotymi liśćmi, tą pochmurniejszą wersję też lubię, ale kiedy mogę zostać w domu zagrzebana pod grubym kocem.
Przepis:
50g mąki
60g mascarpone
jajko
20ml mleka
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do posłodzenia
Mąkę przesiewamy. Dodajemy resztę składników miksujemy ze sobą i smażymy.
Pychs
OdpowiedzUsuńZ jeżynami, cudowne! :)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie zrobic :)
OdpowiedzUsuńpowiem Ci, że ja do placków nigdy białka nie ubijam, chyba że do biszkoptowych, i takie mi lepiej rosną i bardziej smakują ;)
OdpowiedzUsuńi ten cukier puder jedynie podkreśla ich delikatność.. :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, pora to zmienić! :)
OdpowiedzUsuńz mascarpone czy ricotty - i tak pycha :)
OdpowiedzUsuńMusiały doskonale smakować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
musiały smakować nieziemsko *-*
OdpowiedzUsuńJa w ogóle ich nie jadłam... :x Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńCuuudowne! jak pokryte śniagiem, nie cukrem pudrem :)
OdpowiedzUsuń