ryżowe naleśniki na mleku migdałowym,
z ricottą, nektarynką duszoną w miodzie i miodem
Przyzwyczajam się do codziennego pędu, porannego pośpiechu i braku czasu na cokolwiek, choć jak na razie nie jest tak źle jak myślałam, a w weekendy nadal mogę (teoretycznie)leniuchować i nawet pogoda współpracuje, bo słońce świeci jak w lato ;)
Przepis:
30g mąki ryżowej
15g mąki pszennej
jajko
80-100ml mleka migdałowego/zwykłego
szczypta soli
aromat migdałowy
Mąkę przesiewamy. Miksujemy z resztą składników. Odstawić na jakieś 30min, po tym czasie wymieszać(mąka osiądzie na dnie) Smażymy na rozgrzanej(przetartej olejem/masłem) patelni.
Przyzwyczajam się do codziennego pędu, porannego pośpiechu i braku czasu na cokolwiek, choć jak na razie nie jest tak źle jak myślałam, a w weekendy nadal mogę (teoretycznie)leniuchować i nawet pogoda współpracuje, bo słońce świeci jak w lato ;)
Przepis:
30g mąki ryżowej
15g mąki pszennej
jajko
80-100ml mleka migdałowego/zwykłego
szczypta soli
aromat migdałowy
Mąkę przesiewamy. Miksujemy z resztą składników. Odstawić na jakieś 30min, po tym czasie wymieszać(mąka osiądzie na dnie) Smażymy na rozgrzanej(przetartej olejem/masłem) patelni.
mniam! uwielbiam oglądać takie pyszności z samego rana!
OdpowiedzUsuńnaleśniki w naleśnikową sobotę - idealnie! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam naleśniki z mąki ryżowej, ale wyszły mi niezbyt elastyczne choć smaczne. Może własnie zrobię tak jak ty? Spróbuję dodać odrobinę mąki pszennej. Mam nadzieję, że wtedy wyjdzie jak należy :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Tak delikatnie, i piękny mają kolor :)
OdpowiedzUsuńidealne naleśniki na sobotę :D
OdpowiedzUsuńJakie one apetyczne *.* I jaka ładna sceneria :)
OdpowiedzUsuńpamiętając smak mąki ryżowej, musiały wyjść dzisiaj bardzo delikatne.. :))
OdpowiedzUsuńOj tak, weekendy sprzyjają robieniu śniadań. Smakują najlepiej... :)
OdpowiedzUsuńnaleśniki jakoś zawsze kojarzą mi się z sobotnim śniadaiem :D
OdpowiedzUsuńcudowne są|! :)
grunt to pozytywne myślenie :)
OdpowiedzUsuńno i naleśnikowa sobota zaliczona na piątkę!
fajne urozmaicenie z mąką ryżową, a do tego mleko migdałowe! :)
OdpowiedzUsuńRaz robiłam z tej mąki, ale całe się rozleciały :(
OdpowiedzUsuńAle Twoje są perfekcyjne! Zwłaszcza z takimi dodatkami :)
Ale fajne Tobie wyszły! Takie delikatne i wyglądają na elastyczne, lubię takie, ale rzadko naleśniki ze mną współpracują w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńale idelane <3 !
OdpowiedzUsuńświetny post :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com