piątek, 28 lutego 2014

551. Mak, jabłko i owsianka.


 makowo-jabłkowa pieczona owsianka z ricottą

Pączki były, donaty też, były i z nutellą i czekoladą, w cynamonem posypce, z kokosem, w migdałach i bez, były bo teraz już ich nie ma. Zdjęć też zbytnio nie ma, bo przyjaciele przyszli, a potem już co fotografować nie było. Ale udały się, tak samo jak wczorajszy wieczór i to szczęście więdząc, że tym razem to nie ja muszę wracam o 1 w nocy przez pół miasta do domu.
Spontanicznie postanowiliśmy dzisiaj jechać na jakąś galę oskarową do kina. 4 filmy, cała noc i powrót do domu nad ranem, tak na zakończenie ferii...


Składniki:
50g płatków owsianych + 60ml wrzątku
małe jabłko
jajko*
2 duże łyżki masy makowej
cynamon, sól, aromat rumowy
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy, aż wchłoną płyn.Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko wyciskamy z soku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.30-35min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

*dałam same białko, bo mi po pieczeniu pączków zostały


10 komentarzy:

  1. Śliczne Ci te pączusie wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pączki! *-* Same pyszności ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale miałaś ostatnio ucztowanie, pycha! :>

    OdpowiedzUsuń
  4. I owsianka i pączusie jak dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mak z ricottą i owsianką? raj *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. mak, jabłko, ricotta - nic więcej do szczęścia w tej owsiance nie potrzeba :)
    słodko było, i domowo- najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To widzę, że niezłe spotkanie mieliście! Tyle pączków hohoho :D

    OdpowiedzUsuń
  8. pączusie wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widać, że pączkowanie się udało ! <3

    OdpowiedzUsuń