poniedziałek, 3 lutego 2014

526. Monte Cristo Sandwich


Monte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata

*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle
**pszenno-pełnoziarnisty (1/1)


Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki i wyrośl tak, że jak go zobaczyłam to, aż zaczęłam się śmiać xd noo, ale do powtórzenia na pewno! :3

A tak swoją drogą, to dla takich kanapek warto robić odstępstwa od słodkiego śniadania :3

Oj, ciężki tydzień?! Dwa tygodnie!! przede mną.. alee, pozytywna rzecz? Za 2 tygodnie ferie :D


Przepis: (na chleb)
 200g mąki pełnoziarnistej
200g mąki pszennej + do podsypywania
200ml mleka
niecałe 100ml wody
30g świeżych drożdży
łyżka cukru
10g soli(łyżka)
jajko
30g rozpuszczonego masła

(wieczorem) Mleko i wodę podgrzewam, dodaję drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Przykrywam i pozostawiam w ciepłym miejscu na kilkanaście minut(10-15min), aż zaczyn urośnie.
Mąkę przesiewam do sporej miski, dodaję sól, jajko, masło i zaczyn. Miksuję mikserem( takimi haczykami) lub wyrabiam ręcznie na blacie oprószonym mąką przez ok.10min. Przekładam do miski, przykrywam i pozostawiam na ok.20-30min.w ciepłym miejscu, ponownie zagniatam chwilę. Czynność tą powtarzam 3 razy. Na samym końcu przekładam do miski wysypanej mąką, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki*.
Rano wyjmuje, ponownie zagniatam i zostawiam pod przykryciem. na jakieś 30min.
Przekładam do blaszki wyłożonej papierem** i zostawiam przykryte na jakieś 2-3 godz.w ciepłym miejscu.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30min.

*ciasto może tam spędzić maksymalnie 3-4 dni.
**nie polecam keksówki, chyba, że podzielicie ciasto na dwie części, blaszka natomiast musi być dość spora. Chyba, że chcecie takiego "małego" mutanta xd

17 komentarzy:

  1. podobają mi się takie tosty! podobają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe te tosty ! A domowy chlebek musi być boski ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A zdradzisz przepis na chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Jak znajdę trochę czasu w tym tygodniu to wstawię pod postem :)

      Usuń
  4. No to mamy ferie w tym samym czasie :)
    taką kanapke to bym zjadła, oj tak...

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez mam ferie za dwa tygdnie , kanapka prezentuje sie mega smakowicie mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. a moim zdaniem właśnie przeapetycznie wygląda! uwielbiam takie tosty

    OdpowiedzUsuń
  7. z serem i szynką moje ulubione, zawsze dodaję ketchup, ale pomysł z musztardą i majonezem też mi się podoba. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ale to musiało być pyszne!! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. a z jakiego przepisu robiłaś chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie z kilku i z żadnego xd jak to ja :P Potem wstawię przepis :)

      Usuń
  10. Wg mnie wygląda bardzo apetycznie, z chęcią zjadłabym takie tosty :D

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm, akurat mam na takie coś smaaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe chlebki są najlepsze! Jak wyrosną to banan na twarzy gwarantowany :) Kuszą Twoje tosty, kuszą!

    OdpowiedzUsuń
  13. dla takich kanapek to ja mogę odpuścić słodkie!

    OdpowiedzUsuń