czwartek, 20 lutego 2014

543. Bananowy pudding.


bananowy pudding chlebowy* z sosem orzechowym** i miodem, banan

*z domowego chleba tostowego
** masło orzechowe+mleko

Ten zapach w trakcie pieczenia *.* 

Nocne rozmowy. Lekki uśmiech na twarzy. Chwila ciszy. 


Przepis:

kilka kromek chleba
jajko
1/2 zmiksowanego banana
30ml mleka
cynamon, szczypta soli, ew. coś do posłodzenia

Naczynko smarujemy masłem. Wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Banana mieszamy z resztą składników i powstałą masą zalewamy chleb tak, aby wszystko zostało przykryte. Odstawiamy na jakieś 15-20min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180stopni. Pieczemy przez 30min. 

9 komentarzy:

  1. lubie te Twoje pyszne połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiego puddingu, ale Twój strasznie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam chlebowego puddingu. Muszę go sobie odświeżyć w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na ten sos orzechowy! Muszę kiedyś wykorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co do amarantusa...ja nie jadłam płatków tylko nasiona :-)
    4 łyżki na ( chyba ) szklankę mleka.

    OdpowiedzUsuń