sobota, 8 lutego 2014

531. Słodko-słone.


gofry z jajkiem z masłem, miodem i pieprzem


Gofry na maślance,są chyba jednymi z tych najlepszych.

Nie wiem co ja tu robię. Czasami mam wątpliwości. Czasami chce odejść. Ostatnio chyba za często.


Składniki:
50g przesianej mąki
jajko
40-50ml maślanki 
łyżka rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz,
ew. ja dałam jeszcze trochę oregano
+ jajko,

miód, masło i pieprz do podania

Jajko miksujemy z maślanką, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy i dodajemy masło. Smażymy gofry zostawiając miejsce na jajko.* Podpiekamy gofry z 2-4min(zależy od gofrownicy) po czym wbijamy jajko i pieczemy, aż się zetnie. Podajemy z masłem, miodem i pieprzem.


*ja wlałam trochę za dużo ciasta i potem musiałam, go trochę oderwać by zmieściło się jajko, więc generalnie ciasta powinno być na ok.3 gofry a nie 2 :)

Ps. Dodałam przepis na chleb tostowy pod postem z tostami, o tutaj :) 

15 komentarzy:

  1. Będzie w końcu przepis na chleb? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, przepraszam, że tak długo, ale ten tydzień to istny wyścig z czasem :) Zaraz wstawię :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe polaczenie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiło mnie to połaczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tu Ci napiszę o cieście: to tradycyjny norweski wypiek- kruche ciasto z nadzieniem z mielonych migdałó z kardamonem. teraz robiłam z tego przepisu: http://www.outside-oslo.com/2013/08/05/fyrstekake-an-all-time-favorite-norwegian-dessert/ bo chciałam wypróbować takiego, od rdzennego mieszkańca Norwegii ;) jednak poprzednio robiłam z moich wypieków (znajdziesz pod nazwą Fyrstekake) i samo kruche ciasto było lepsze- chyba dlatego, że bardziej śmietanowe. dlatego z moich wypieków polecam bardziej (tylko w nadzieniu koniecznie trzeba dać połowę cukru- ilość tam jest chyba pomyłką, bo z połową było słodkie jak nie wiem. i pyszne przy okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. też czasami mam wątpliwości, po cóż ja tu jestem i na co mi to, ale przecież blogosfera jest faaajna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo innowacyjny pomysł na jajko ;)
    rób to, co Ci serce podpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  7. tez miewam wątpliwości, ale jakos idę dalej.
    A co do gofrów - to jest to co lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Każdy ma czasem takie wątpliwości, ale jesteś tu nie tylko dla siebie, ale i dla nas! :)
    A na takie połączenie w gofrach bym przenigdy nie wpadła!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasem każdy ma takie wahania ale mam nadzieję że Ty tu zostaniesz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Każdy ma chwile zwątpienia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Sądzę, że każdy miewa chwile zwątpienia. Ja uwielbiam wchodzić na Twojego bloga i szukać inspiracji, a zaglądam tu od ok. grudnia 2012 roku ;)
    Ciekawy pomysł na gofry! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam takich ;) Ale wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę zrobić takie z jajkiem! Ciekawi mnie to połączenie, słodko słone, może być dobre! :)

    OdpowiedzUsuń