czwartek, 31 marca 2016

Batatowy tofurnik.


Batatowy pieczony tofurnik, 
z chałwą słonecznikową i gruszką 

Ta chałwa to moje dzisiejsze odkrycie dnia, niech cały dzień będzie taki pozytywny ^^
Jeszcze tylko kilka(nascie) godzin <. 3
<3 p="">
PRZEPIS:

200g naturalnego tofu
100-150g pieczonego batata
łyżka mąki z tapioki/ budyniu waniliowego
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki wody
Coś do posłodzenia
Cynamon

Tofu i batata zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonego papierem naczynka. Ew. Ułożyć na wierzchu plastry gruszki. Piec w 180-200 stopniach, przez ok. 35min. Przestudzić i schować do lodówki na kilka godzin. 

14 komentarzy:

  1. Cudowny tofurniczek. Ale wkradl sie blad i jest podana 2 razy ilosc tofu;-). Tez taki upieke. Bataty w dobrej cenie w Almie:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* oj, fakt już poprawiłam, czasami jestem nieprzytomna jak coś robię xd ja kupuję zazwyczaj w Kauflandzie takie z pandą, bo jest fajne i dobrze się miksuje na gładką masę, cena też znośna ^^

      Usuń
  2. Aaa moja chałwa, ostatnio ja odkryłam i jestem zakochana :) a połączenie jak moje wczorajsze, (bez)sernik i chałwa :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo. Z chęcią sięgam po kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo. Z chęcią sięgam po kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również bym się poczęstowała za Twoim pozwoleniem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna kompozycja smaków! <3 (ps. w przepisie drobny błąd :P)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam wrażenie, że dziś taką samą chałwę na śniadanie zajadałam tzn. firma ;) słonecznikowa jest równie pyszna co sezamowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh god! Niebo. Te smaki, ta forma, te zdjęcia. Mniaam!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne połączenie :)
    Zachęciłaś mnie do zrobienia, akurat mam dużo tofu w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne połączenie :)
    Zachęciłaś mnie do zrobienia, akurat mam dużo tofu w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
  11. jak piec batata? jak frytki? na ile stopni i ile czasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak piekę na pure, to przekrajam na pół i następnie piekę, na kratce przez 40-60min w 200stopniach ;) jak frytki to obieram, kroję, czasami obtaczam w przyprawach, czasami nie i następnie piekę na kratce ok.30-40min w 200 stopniach przewracając w połowie :)

      Usuń