z kremem z masła migdałowego i daktyli*, gruszka
*masło migdałowe rozgniecione ze świeżymi daktylami + odrobina wody
*masło migdałowe rozgniecione ze świeżymi daktylami + odrobina wody
tak, masło migdałowe też zdecydowanie trafiło w moje smaki <3 p="">3>
miałam nie pić kawy w weekend, ale ta muffina, aż się sama o nią prosiła :D
Przepis:
ok.100g ugotowanej pietruszki
55-60g mąki pełnoziarnistej
jajko
2-3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
cynamon
coś do posłodzenia
masło migdałowe+daktyle+kapka wody
Pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać przesianą mąkę, jajko i resztę składników. Zmiksować. W oddzielnej miseczce rozgnieść świeże daktyle i masło migdałowe(lub wcześniej namoczone suszone daktyle). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć 1/3 ciasta, nałożyć krem, położyć kolejne 1/3 ciasta, nałożyć krem, a na to resztę ciasta(mi jeszcze trochę zostało, ale potem idealny do posmarowania już upieczonej ). Posypać płatkami/wiórkami itp. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.35min.
miałam nie pić kawy w weekend, ale ta muffina, aż się sama o nią prosiła :D
ok.100g ugotowanej pietruszki
55-60g mąki pełnoziarnistej
jajko
2-3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
cynamon
coś do posłodzenia
masło migdałowe+daktyle+kapka wody
Pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać przesianą mąkę, jajko i resztę składników. Zmiksować. W oddzielnej miseczce rozgnieść świeże daktyle i masło migdałowe(lub wcześniej namoczone suszone daktyle). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć 1/3 ciasta, nałożyć krem, położyć kolejne 1/3 ciasta, nałożyć krem, a na to resztę ciasta(mi jeszcze trochę zostało, ale potem idealny do posmarowania już upieczonej ). Posypać płatkami/wiórkami itp. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.35min.
Też miałam nie pić kawy w weekend, ale jakoś tak też mi pasuje wyjątkowo do śniadań. Nie wyobrażam już sobie poranka bez kawy :D
OdpowiedzUsuńMam dokładnie tak samo, zwłaszcza, że wiem, że piję jej za dużo i powinnam chociaż przez dwa dni ją odstawić, ale nie potrafię haha
Usuńo matko, jakbym czytała własne słowa :D niby wiem, że nie powinnam.. ale, i tak to robię ;D dzień bez kawy.. nie.. to juz nie :D
UsuńHaha, przyłączam się do detoksu kawowego, dzielnie trzymam się już od sesji <3
UsuńMasło migdałowe uwieeeelbiam, a jako nadzienie do takiego muffina to prawdziwa bajka :)
Znam to, obiecałam sobie ograniczenie kawy ale czasem po prostu się nie da :D
OdpowiedzUsuńStaram sie zamienić ja na zbożową ale wiadomo, to nie to samo :P
Kocham to połączenie, migdały i daktyle, oraz gruszka i pietruszka. I jeszcze kawa i gruszka, więc śniadanie idealne. A co do kawy, to w sumie piję tylko 1 w tygodniu, ale mocną, dużą i czarną :)
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
kocham wszytstko co z masłem migdałowym :D
OdpowiedzUsuńZestawienie słów ,,gruszka- pietruszka" już mnie wcale a wcale nie śmieszy. Ze śmiertelną powagą trzeba przyznać, że jest odkryciem roku 2015. ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam sie w zupełności! :D <3
UsuńKocham to połączenie, ale chyba masło migdałowe wygrało <3
OdpowiedzUsuń