Jabłka i gruszka pod kruszonką z masła orzechowego
Ta kruszonka to mistrzostwo.
Ciężki weekend przede mną, dużo nauki przede mną (jak nigdy w tym roku :O ),dodatkowo jeszcze jadę dzisiaj do babci na imieniny, upieczenie dla niej ciasta i tysiąc innych rzeczy, no cóż mam nadzieje, że się ze wszystkim wyrobię :P
Przepis:
30g mąki żytniej
20g mąki pszennej
30g masła orzechowego
łyżeczka cukru pudru
łyżeczka miodu
szczypta sody oszyszczonej/proszku do pieczenia
ok.4 łyżeczek wody
cynamon, szczypta soli
spore jabłko
kawałek gruszki
Jabłko kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i chwilę dusimy pod przykryciem z odrobiną wody.
W tym czasie zagniatamy składniki na kruszonkę.
Do jabłka dodajemy gruszkę i cynamon, przekładamy do naczynka żaroodpornego, posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok.25-30min w piekarniku grzanym do ok. 200stopni.
Ta kruszonka to mistrzostwo.
Ciężki weekend przede mną, dużo nauki przede mną (jak nigdy w tym roku :O ),dodatkowo jeszcze jadę dzisiaj do babci na imieniny, upieczenie dla niej ciasta i tysiąc innych rzeczy, no cóż mam nadzieje, że się ze wszystkim wyrobię :P
Przepis:
30g mąki żytniej
20g mąki pszennej
30g masła orzechowego
łyżeczka cukru pudru
łyżeczka miodu
szczypta sody oszyszczonej/proszku do pieczenia
ok.4 łyżeczek wody
cynamon, szczypta soli
spore jabłko
kawałek gruszki
Jabłko kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i chwilę dusimy pod przykryciem z odrobiną wody.
W tym czasie zagniatamy składniki na kruszonkę.
Do jabłka dodajemy gruszkę i cynamon, przekładamy do naczynka żaroodpornego, posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok.25-30min w piekarniku grzanym do ok. 200stopni.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńchyba dzisiaj zaserwuje sobie na kolacje :D
OdpowiedzUsuńnaprawdę, nie musisz nikogo do niej przekonywać... na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńnie raz dodawałam już masło orzechowe do kruszonki, także w pełni się zgadzam z Twoją opinią :)
OdpowiedzUsuńMożna prosić o przepis? :)
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam tytuł i dostałam ślinotoku :D
OdpowiedzUsuńi ja też! jeju toż to musiało być mistrzostwo świata! :D
Usuńjak już widzę tą kruszonkę i to z masłem orzechowym to mam ochotę się rzucić na Twoje śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o niej i chwała Ci za to! :D Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńKruszonka z masła orzechowego?! Biorę w ciemno *.*
OdpowiedzUsuńmożna prosić przepis na tę kruszonkę? : )
OdpowiedzUsuńale miałaś pyszne śniadanie ! :D
OdpowiedzUsuńo mamo *.* to musiało być obłędne!
OdpowiedzUsuńech u mnie też zabiegany weekend :<
o kurcze wyglada obłędnie, aż się zrobiłam głodna :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj, kiedyś chciałam zrobic i jakoś zapomniałam! :D Przepis na na zwykłe crumble ? Pdoasz :) ?
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sposób na zrobienie kruszonki.Pewnie wykorzystam.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń