sobota, 20 września 2014

737. Sütlaç...a co to takiego?

 
Sütlaç, czyli turecki budyń ryżowy 
z figami, surowymi pistacjami i miodem
inspiracja

Jeśli będziecie chcieli wstawię potem przepis ;)

Coś jak nasz ryż na mleku, ale, nie powiem dobre było.
Przepis wypatrzony już dawno, ale czekałam na figi, które jak na złość teraz są we wszystkich moich sklepach i to tańsze, ale mówi się trudno >.<

A jeżeli macie jeszcze trochę czasu w roku szkolnym to polecam wam ten serial. "Orange is the new black". Został mi polecony przez koleżanki, wczoraj zaczęłam...i już go polubiłam, już dawno mnie żaden tak nie wciągnął ;)

Przepis:
60g ryżu
szklanka wody + ok.1/3-1/2
3/4 szklanki mleka
10g mąki ziemniaczanej + trochę wody/mleka do rozmieszania
łyżeczka cukru + ew. więcej do smaku
małe żółtko lub 1/2 dużego
szczypta soli
skórka starta z cytryny

łyżeczka cukru
kilka plastrów figi
surowe pistacje
miód

Wodę zagotowujemy, wrzucamy ryż, solimy, przykrywamy, gotując do wchłonięcia się płynu, gdy woda prawie cała się wchłonie wlewamy mleko, wrzucamy startą skórkę, przykrywamy co chwilę mieszając gotujemy, aż ryż stanie się miękki i wchłonie płyn. Dolewamy wody, zagotowujemy, w między czasie w kubeczku mieszamy mąkę z odrobiną płynu. Wlewamy do ryżu, energicznie mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy, aż ryż będzie kremowy, ew. dolewając więcej płynu. Ok. 1/4-1/3 części ryżu odkładamy, trochę studzimy i mieszamy z żółtkiem. Większą część ryżu przekładamy do naczynka, przykrywamy ją ryżem z żółtkiem, posypujemy cukrem, cynamonem, układamy figi i pistacje, polewamy miodem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok.15min.


14 komentarzy: