sobota, 1 lutego 2014

524. Kremowe gofry.



kremowe gofry cynamonowe z dżemem pomarańczowym* i pomarańczą(mandarynką?) smażoną w cukrze

*z kawałkami ananasa i limonki

Moja gofrownica jednak nie lubi biszkoptowych gofrów i nie chce by były puszyste i takie delikatne, zdecydowanie woli takie zwykłe, choć nie powiem chrupiące o dziwo były.

Nie pamiętam kiedy ostatnio tyle spałam.


Składniki:
40g mąki pełnoziarnistej
10g mąki pszennej
łyżka rozpuszczonego masła
jajko
40ml kremówki
20ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon, sól
skórka starta z pomarańczy 

Białko oddzielam od żółtka i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.* Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję resztę składników. Piekę w nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy przez kilka minut.

*jeżeli macie gofrownicę o słabej mocy(jak ja) możecie spróbować nie ubijać białka, bo wydaje mi się, że wtedy wyjdą trochę lepiej, ale jak chcecie :P 

11 komentarzy:

  1. Ale mi zrobiłaś na nie ochote <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile ty masz pomysłów na gofry.
    Już mam prawie całą stronę zapełnioną twoimi przepisami i nie wiem od jakiego zacząć ... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też się boję ubijac białka do gofrów, ale... i tak spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To że były chrupiące najważniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ktoś tu chyba za dawno gofrów nie robił... C:
    moje zawsze natomiast takie... suche wychodzą. niby chrupiące, ale suche

    OdpowiedzUsuń
  6. kremowe gofry? kusisz! oj kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To bardzo dobrze, musisz się wysypiać :)
    A śniadanko królewskie :P

    OdpowiedzUsuń
  8. W mojej gofrownicy też tylko tradycyjne gofry najlepiej wychodzą :D

    OdpowiedzUsuń