niedziela, 16 listopada 2014

794. Pieczony krem jaglany.

  
Pieczony bananowy krem jaglany 
z nutellą

Lubię takie poranki.

Składniki:
60g kaszy jaglanej + ok 1 1/3-1/5 szklanki wody
duży banan
jajko
szczypta sody oczyszczonej
cynamon, aromat, szczypta soli

Kaszę prażymy w garnku, następnie zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż całkowicie wchłonie płyn. Studzimy. (Kaszę można ugotować wieczorem). Miksujemy z bananem i przyprawami. Dodajemy żółtko, a białko ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z kaszą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok.30min, po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze kilka minut. 

13 komentarzy:

  1. muszę go zrobić jak najszybciej *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam aż prosi się o natychmiastowe zjedzenie, nie jadłam nigdy kremu jaglanego ale muszę spróbować bo u ciebie wygląda pysznie, a przepis nie jest taki skomplikowany i jak ładnie podany ; ) Dodaję cię do ulubionych blogów ; )

    http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak nie lubić takich poranków z takimi pysznościami?

    OdpowiedzUsuń
  4. no nie! nie dość, że krem to jeszcze z nutellą, Ty wiesz co dobre ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten krem jest genialny! *.* Dlaczego jeszcze nigdy go nie zapiekałam!? :P

    OdpowiedzUsuń
  6. pieczony krem to podwójnie pyszny krem! no ale banan z nutellą to już najwyższy stopień pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedno pytanie - mogę trochę? :D Nawet zabiorę ze sobą swoją łyżeczkę :D
    Pyszności, i to jakie proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaglana w każdej wersji dobra, ale krem chyba wygrywa! Jeszcze w dodatku pieczony! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. banany <3 u mnie dziś też gościły w wypieku;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A tak niepozornie wygląda, jak jakieś ciasto :)

    OdpowiedzUsuń