sobota, 4 października 2014

751. Najlepsza dyniowa pieczona owsianka.

Dyniowa pieczona owsianka 
z rozgniecionymi malinami i miodem 

Puree z dyni hokkaido jest genialne, takie gęste, że aby ją zmiksować musiałam trochę wody dolać! :O Od dzisiaj będę ją na pewno częściej kupować :P
Ii te szczęście gdy zobaczyłam jeszcze maliny na targu(w normalnej cenie!)  <3 p="">A co do owsianki, to po prostu mistrzostwo, nie wiem czy to sprawa tego puree, czy samego dodatku dyni, ale nooo,  na pewno do powtórzenia. ;)

Noo, cóż, miało być trochę inaczej, miało mnie w domu rano nie być, miał być niezapomniany wieczór, w sumie w pewien sposób był, mimo wszystko nie żałuje bo wbrew pozorom fajnie było, pomimo, że inaczej miało być. Aa, dzisiaj znów na noc wybywam, miejmy nadzieje, że zabawa będzie lepsza :D Aa, do tej pory jak zwykle x rzeczy mam do zrobienia, ale inaczej nudno by było, prawda? ;)


Składniki:
55g płatków owsianych + 70ml wrzątku
1/4 szklanki mleka
100g purre z dyni hokkaido(lub ze zwykłej bardzo gęstego)
jajko
cynamon
coś do osłodzenia
szypta sody oczyszczone j
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Płatki zalewam wrzątkiem, solę i zostawiam na jakieś 30-60min(lub całą noc). Dynię, jajko i mleko miksuje ze sobą. Łącze z płatkami i resztą składników. Przelewam do naczyznka do zapiekania i piekę ok.35-40min.

12 komentarzy:

  1. Prezentuje się genialnie, więc i tak na pewno musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta dynia jest generalnie najlepsza jak dla mnie, uwielbiam ją w każdej postaci :) a w formie owsianki wręcz kocham! świetne śniadanie :)
    udanej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  3. szczęściara z ciebie z tymi malinami ;)
    baw się dobrze :*

    OdpowiedzUsuń
  4. ,,normalna cena"- jak cieszy mnie, że mnie to nie obowiązuje względem malin (własne, osobiste krzaki, o tak!)
    a śniadania dziś w gruncie rzeczy podobne miałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No pieczona dyniowa owsianka i moim ulubieńcem jest. Zdecydowanie najlepsza smakowo, jak cudowny deser. Myślę że właśnie taki wypiek przekonałby każdego nieprzekonanego do owsa :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Hokkaido jest najlepsza do puree :) Robiłam ostatnio pieczoną dyniową owsiankę, ale z innymi owocami. Dynia i maliny to fajny duet i z pewnością też byłaby pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ci tych malin zazdroszczę. U mnie tylko powyżej 8 zł :<

    OdpowiedzUsuń