poniedziałek, 10 lutego 2014

532. Kukurydziane + pomysł na kaszę.


 kukurydziano-bananowe kluski kładzione na solonym mleku

Zauważyłam, że moim najczęstszym dodatkiem do tych klusek jest właśnie banan, bywa <3>

Jeszcze tylko ten tydzień. 4 dni. Dam radę.

Składniki:
50g mąki kukurydzianej
zmiksowany banan(100g?)
jajko
coś do posłodzenia

350ml mleka
szczypta soli

300ml mleka zagotowujemy. Składniki na kluski miksujemy. Kładziemy kluski uprzednie zamoczoną w zimnej wodzie łyżką na zagotowane mleko i chwilę gotujemy.Dolewamy resztę mleka.*

*można zagotować od razu całe, ale ja z racji mojej skłonności do oparzeń kluskami wolę dolać trochę zimnego mleka na koniec no i po za tym, jest ono "czyste" bez tych "resztek" z klusek które odpadają czasami :P


Dodatek zwykłego masła do owsianki czy placków już nikogo nie dziwi, jednak próbowaliście je dodać do kaszy manny? Niee? W takim razie żałujcie i lećcie do kuchni gotować mleko!!


(kasza manna na mleku(solonym) podana z zimnym masłem, cukrem trzcinowym i cynamonem)

10 komentarzy:

  1. Ciekawi mnie fakt solenia mleka ! Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, zazdroszczę Ci takich śniadań! Ja niestety często zasypiam i wybiegam z domu na głodniaka :(

    OdpowiedzUsuń
  3. No bo banan zawsze się sprawdza *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. bo bananowe są najlepsze! proste ;)
    masło uzależniaaaa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. najcudowniejsza kasza manna to własnie ta z masłem, cukrem i cynamonem - kocham!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zawsze właśnie ' za dzieciaka' dodawałam masło do manny, no, a raczej na mannę. ;) Do tego cukier i cynamon lub domowy syrop malinowy, mój smak dzieciństwa, zdecydowanie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Obydwie twoje miseczki musiały być przepyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. To połączenie smakowe też mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  9. te kukurydziane kluseczki pewnie równie smaczne co z każdej innej mąki, a może nawet wyjątkowo pyszne? :D

    OdpowiedzUsuń