piątek, 5 lutego 2016

bananowy bez jaj.

 Kokosowy chlebek bananowy; z tahini i daktylami
* z mleczkiem kokosowym, mąką kokosową (vegan)
inspiracja 

no to z tygodniowym opóźnieniem zaczynam ferie :)
pierwsze łyżwy w tym roku zaliczone ;)

Przepis:

ok.40g mąki pełnoziarnistej
pełna łyżka mąki kokosowej (15-20g)
łyżeczka siemienia lnianego
spory banan
60-80ml mleczka kokosowego/można część wody
1/2 proszku do piecznia
szczypta sody oczyszczonej
cynamon
ew. coś do dosłodzenia
+ wiórki na wierzch

Banana zmiksować z mleczkiem. Dodać resztę składników. Dokładnie zmiksować, przełożyć do naczynka do pieczenia i posypać wiórkami. Piec około 40min w 200 stopniach.
Podać z tahini i świeżymi daktylami (można je dodać do ciasta)





11 komentarzy:

  1. Pyszne rozpoczęcie ferii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chcę na łyżwy! i chcę Twój chlebek *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej jaki wspaniały chlebek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze tydzień, i moje ferie też się zaczną!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę o przepis - widzę, zę ślicznie wyrósł a mi wychodzą zakalce ;/

    OdpowiedzUsuń
  6. Może to dziwne, ale zachwycam się tą tahiną, a raczej sposobem jej rozlania przez Ciebie *.* hahahah XD

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealnie wygląda <3 Tahini i banan aaaaaaa <3

    OdpowiedzUsuń
  8. podasz przepis na wiśniową gryczankę, na buraczaną gryczankę?

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo mi miło, że zainspirowałam Cię do tego wypieku - jestem pewna, że smakował świetnie, wygląda… obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Mocno kokosowy, więc w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo, przypomniałaś mi o borówkach! Przecież ja mam jeszcze jakiś woreczek w zamrażalce :D

    OdpowiedzUsuń