ostatnio jestem dzieckiem, klusek i tortilli, z przerwą na tahini, swoją drogą wczoraj zaopatrzyłam się w tzw sól jajecznej (czarnej), macie jakieś pomysły/przepisy na to w czym się sprawdzi, oczywiście oprócz tofurnicy do której muszę się zabrać w najbliższym czasie :D
miłej niedzieli :)
jaglane kluski buraczane, z kokosowym sosem chrzanowym*, brokuły (vegan)
*z mleczka kokosowego i chrzanu
kluski śląskie z sosem pieczarkowym (vegan)
pierogi gryczane z farszem z czerwonej fasoli-suszonych śliwek-tahini (vegan)
muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać po nie do końca ładnych pierogach, ale dobre :D
tortilla z marchewką, kapustą, awokado, pieczonymi falafelami i sosem pomidorowym (vegan)
tortilla z marchewką, kapustą, pieczoną ciecierzycą, sosem pomidorowym i sosem z tahini (vegan)
Tę sól możesz dodać również do wegan majonezu :) Sama go nie robiłam, bo nie lubię majonezu nawet w wegańskiej wersji, ale ponoć ta sól również tam pasuje :) Poza tym dodaj ją jeszcze do wege "omletów" jajecznych czy to z tofu czy mąki z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńoo kluchy śląskie, smak dzieciństwaaa! <3
OdpowiedzUsuńna pewno sprawdzi się w bez-jajecznej paście czy majonezie - polecam przepisy Jadłonomii ;) i omlet z ciecierzycy koniecznie spróbuj ;)
Tyle pyszności, że nie wiadomo na co najlepiej byłoby się zdecydować :)
OdpowiedzUsuńMogę z Tobą zamieszkać albo wykupić catering? Jak ty znajdujesz czas na gotowanie takich pyszności? Ja jak wracam na głodnego do domu ze szkoły to chwytam pierwsze lepsze warzywa i kasze/makaron i obiad gotowy xD
OdpowiedzUsuńJak ja lubię zjeść domową tortillę! Albo chociaż dodatki do niej, aby były domowe :D
OdpowiedzUsuńA pierwsze zdjęcie jak artystycznie wyszło - widać, że jeszcze gorące danie :D
smacznyrezultat.blogspot.com