niedziela, 21 lutego 2016

Kilka pomysłów na...

patrząc się na swoje posiłki zauważam, że coraz więcej w nich tych zweganizowanych opcji, coraz więcej prostoty -nieprostoty, opierającej się na warzywach i kaszach, i moim ostatnim odkryciu pietruszki! czemu ją tak omijałam wcześniej? 
no i ostatnie odkrycie, makaron udon, genialny jest ^^ 



zapiekanka selerowa( w pomidorach, z płatkami drożdżowymi i zmielonymi orzeszkami ziemnymi) bulgur, inspirowana  (vegan)



makaron udon w syropie klonowym i sosie sojowym, z marchewką i brokułem (vegan)

pieczone "samosy"*z farszem z ziemniaków, ciecierzycy, groszku
z pomidorowym sosem mango (vegan)
*z dodatkiem mąki z ciecierzycy 
miały być mniejsze, ale jestem leniuszkiem i wolałam uformować kilka większych 


tofu klopsy z masłem orzechowym, kuskus, warzywa (vegan)
inspiracja 

tortilla z tofu smażonym z ananasem, ryżem, marchewką i sałatą, z ostrym sosem chilli (vegan)

10 komentarzy:

  1. Co ci się stało z tamtym naczynkiem? Potłukłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest całe :) po prostu czasami tego "starego" też używam i jakoś tak ostatnio bardziej :)

      Usuń
  2. właśnie chcę zrobić tą zapiekankę, bo mam sporego selera do zjedzenia :D
    jak zawsze, moje smaki! - piona! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Te pierożki - cuudoo!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na samosy poproszę!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę się zmobilizować, bo ja się wykręcam brakiem czasu i gotuję zupę na dwa dni :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też gotuję na "dłużej" szczególnie jak robię takie pierogi, czy jakieś kotlety, potem do pudełka i do szkoły jest co zabrać :D

      Usuń
  6. Bardzo proszę o przepisy na te wszystkie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  7. W każdym daniu zawsze wstrzelasz się totalnie w moje smaki. Też ostatnio żywię się w bardzo dużej mierze wegańsko, ale nie wiem czy jestem gotowa na ten krok. A jak jest z tym u Ciebie? :)

    OdpowiedzUsuń