wtorek, 28 lipca 2015

Serowe gofry cukiniowe.

Cukiniowe gofry z serem żółtym i mozzarellą;
keczupem i pomidorem 

Chrupiące po brzegach, mięciutkie w środku z serową nutą, niebo ^^
Przepis? ^^

Przepis:

55g mąki
1/2 startej na drobnej oczkach cukinii (ok.100g)
jajko
ew. kilka łyżek mleka do konsystencji
szczypta sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz

1/3 kulki mozzarelli
kawałek sera żółtego (ok.40g)

Startą cukinię solimy i pozostawiamy na chwilę. Odciskamy ją z soku(nie wylewamy). Mąkę przesiewamy dodajemy resztę składników, razem z wodą po cukinii, miksujemy, ew. dolewamy mleka do konsystencji, dodajemy starte na grubych oczkach sery. Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy przez kilka minut. 

17 komentarzy:

  1. bardzo chętnie! mimo że za serem żółtym nie przepadam to muszę przyznać, że w te gofry wkomponował się idealnie(:

    OdpowiedzUsuń
  2. No jasne <3.
    Na razie próbowałam tylko tego połączenia w plackach, ale w gofrach smakuje o niebo lepiej :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdopodobnie mój żołądek zbuntowałby się już po pierwszym kęsie, ale popatrzeć na takie cuda można, bo na pewno smakują wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak prosimy o przepis!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzy mi się gofrownica :(

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Gofry na wytrawnie- to jest TO COS!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja z niecierpliwością czekam na przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzucaj przepis, bo tonę w cukiniach ;) Z chęcią uraczę się nimi dziś na kolację, nie mogę się doczekać :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przypominam sobie żebym kiedyś jadła gofry na słono...Chyba muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gofry w wytrawnej wersji wciąż przede mną, a jak patrzę na te Twoje, to aż się doczekać nie mogę wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. po prostu chciałabym mieć czas i ochotę na robienie gofrów.... :-/

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje kubki smakowe mówią wielkie tak (;

    OdpowiedzUsuń
  13. Tylko wymyślić jakąś alternatywę dla sera i jeść!

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak wytrawnej wersji gofrów jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń