niedziela, 12 lipca 2015

Kilka pomysłów na...

 Dzisiaj mam dla was kilka pomysłów w sam raz na  szybki obiad, czy kolacje w wakacyjne upały (co prawda teraz pogoda za oknem nie do końca taka.. ale to i tak nie przeszkadza, by ich nie wypróbować :D )
Smacznego oglądania ^^


brokułowe gofry z tuńczykiem, pomidorem i sosem czosnkowym

Przepis:
50g mąki 
jajko
100-150g ugotowanego brokuła
ew. mleko do konsystencji
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
sól, pieprz, czosnek

Brokuła zmiksować z jajkiem, mąkę przesiać, zmieszać ze sobą wszystkie składniki, dolewając ew. odrobię mleka do konsystencji. Piec gofry przez kilka minut w dobrze rozgrzanej i wysmarowanej masłem gofrownicy :) 

Pieczone marchewkowe kofty z sosem orzechowym 
Moje ostatnie odkrycie, coś genialnego przy użyciu minimalnych nakładów pracy i składników które zawsze są w domu.

Przepis:

ok.300g marchewki (już obranej, ugotowanej)
50g mąki kukurydzianej
szczypta sody oczyszczonej 
1/3 proszku do pieczenia
sól, pieprz, słodka/ostra papryka, kminek rzymski, czosnek

Marchewkę ugotować, przestudzić, zmiksować na pure (mogą pozostać niewielkie grudki) Zmieszać z mąką i przyprawami. Uformować kotleciki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopnii (z górną grzałką i termoobiegiem) przez ok. 30-40min w połowie przewracając na drugą stronę.*
*pilnujcie ich w piekarniku, bo ja często robię to "na oko" i zmiejszam/zwiększam tem, ustawiam inny tryb piekarnika :P

Przepis na sos:
masło orzechowe
woda
przyprawy(sól, pieprz, ostra/słodka papryka/czosnek, oregano)

Wszystkie składniki umieszczam na małej patelni i podgrzewam mieszając, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji (potem jeszcze trochę gęstnieje, wraz z ostyganiem) ew. dolewam więcej wody :) 

Placki cukiniowe z fetą i truskawkami  

Pieczona marchewka z sosem orzechowym

 Marchewkowe muffinki z serem feta i tymiankiem 

Przepis:

55g mąki
150g ugotowanej marchewki
jajko
ew. mleko do konsystencji
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
sól, pieprz, czosnek, tymianek

kawałek fety 

Marchewkę miksuje z jajkiem na gładkie pure. Mieszam z resztą składników, na koniec dodaję pokrojoną w kostkę fetę. Przekładam do foremek. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez ok. 25-30min :)


6 komentarzy:

  1. poproszę przepis na kofty i sos orzechowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kofty mnie zaintrygowały! I jeszcze sos!
    CZekam na przepis ::)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tą serię! (chyba już to pisałam) ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekamy na przepisy! szczególnie na te gofry i kofty - już mam ochotę zrobić sobie taki obiad jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja poproszę też na muffiny :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Co jedna propozycja to smaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń