piątek, 12 lutego 2016

placuszki serowe bez sera.

 Kukurydziane placki z tofu,*
z kakaowym sosem daktylowym i bananem
* na mleczku kokosowym 

słynne już w niektórych kręgach, pora i na mnie :)

proste rzeczy wzruszają mnie najbardziej, zwykłe historie doprowadzają do łez, zwykłe filmy i książki, tak proste, że mogłyby dziać się obok, jednocześnie wciągają i dają do myślenia,


Przepis: 

150g tofu
50g mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1/4 szklanki mleka (roślinnego)/wody
coś do posłodzenia
sok z cytryny!! (nie pomijać, neutralizuje smak tofu)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
większa szczypta sody oczyszczonej


Tofu zmiksować z mlekiem i sokiem z cytryny, dodać resztę składników. Smażyć na patelni przetartej olejkiem kokosowym(lub czym innym), na małym ogniu pod przykryciem, przewrócić i zwiększyć ogień



6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze jak patrzę na Twoje placuszki mam ochotę iść do kuchni i smażyć! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlatego, że zwracamy na nie uwagę, i bardziej je czujemy.

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki z tofu zawsze mi sie marzyly. A tutaj apetyczne zdjecie bez przepisu. Calkiem serio,to prosze Cie o przepis :-). No i przyznaje sie,ze nigdy nie jadlam plackow z tofu. Teraz cala moja nadzieja w Tobie :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobione! :D koniecznie próbuj, są naprawdę dobre i o dziwo bardzo łatwo się je przewraca się zdziwiłam nawet :D

      Usuń
  5. Ale bym zjadła na śniadanko! Pychota :)

    smacznyrezultat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń