poniedziałek, 29 czerwca 2015

Ricotta hotcakes inaczej, na zielono.

Szpinakowe placki z ricotty; z suszonymi pomidorami;
pomidor, keczup

Czasami warto łamać schematy i całkiem dobrze to wychodzi, i to jakie grubasy :D
Cały dzień po za domem, bo w końcu trzeba przełamać te kilkudniowe lenistwo xd
Potwierdza się po raz kolejny zasada, Natalia ma czas, ma.. to już ta godzina? :O

Jej, nie wiem kiedy zaczęłam się stresować tymi wynikami, tym bardziej nie moim, no, mam nadzieje maturzyści, że dzisiaj pójdzie wszystko po waszej myśli :)


Przepis:
1/2 opakowania rozdrobnionego szpinaku
100g ricotty
50g mąki pełnoziarnistej
jajko
ok.40ml wody po szpinaku/mleka
garść świeżego szpinaku
szczypta sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, czosnek granulowany

suszone pomidory

Szpinak wyjmujemy kilka godzin wcześniej, aby się rozmroził, a potem dokładnie na sitku/ręcznie odciskamy z wody(nie wylewamy!). Dodajemy do niego ricottę i żółto, miksujemy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy masę serowo-szpinakową, doprawiamy i dolewamy pozostałej po szpinaku wody(jeżeli chcecie cieńsze, a więcej dajcie jej po prostu więcej). Dodajemy pokrojone drobno liście szpinaku i pomidory, delikatnie dodajemy białko.  Smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, pod przykryciem przez kilka minut. Zdejmujemy pokrywkę, przewracamy i zwiększamy ogień. 

16 komentarzy:

  1. Czasem i potrzebna jest odmiana na wytrawnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dopiero po 10 mogę po wynik jechać :( Już się boję...

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tak samo, zaczęłam się stresować wynikami matura mojego brata.. i chyba stresuję się bardziej niż on :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zielone ufo wylądowało dziś na stacji blogosfery:D mniam!
    i własnie mnie udzielił się stres.. wspomnienia sprzed roku wróciły;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej wersji tych placuszków jeszcze nie widziałam. Strasznie mi się podoba ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam twoje grubasy. Szpinakowe do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo przyzwoicie i smacznie;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Podasz dokladny przepis na nie? Musze wyprobowac <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiały być bardzo delikatne dzięki ricottcie... <3 Szpiankowe placki czasem jem na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, świetne musiały być!
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny pomysł! Ricotta na wytrawnie też jest pyszna :D

    zapraszam:
    http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musiały być pyszne! I dzięki Tobie mam kolejny pomysł na śniadanie do zrealizowania haha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Łoo,genialne! Uwielbiam szpinak :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł. :) Jedzone na dworze musiały smakować jeszcze lepiej niż w domu. ;)

    OdpowiedzUsuń