środa, 5 grudnia 2012

120.


razowe bananowe scones z miodem podane z dżemem jagodowym, twarożkiem i miodem/ dżemem jagodowym


Żałuję, że tak długo zwlekałam z tym przepisem, bo bułeczki wyszły cudowne. Cudownie chrupiąca skórka, mmm <3 Oczywiście trochę zmodyfikowałam przepis :) Żeby był na jedną porcję 

Składniki
70g mąki pszennej razowej
1/2 banana 
1 łyka miodu
ok. 1-2 łyżek jogurtu naturalnego  (ok.20-30g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy

Rozgrzej piekarnik na 220 stopni. Banana rozgnieć, zmieszaj ze sobą wszystkie składniki. Uformuj 2 kulki. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20min. Gotowe. Smacznego :)

Nie poszłam dzisiaj do szkoły. Wczoraj w szkole cały czas miałam dreszcze i prawie usypiałam na siedząco, dzisiaj w sumie, po 12 godz snu, dawce ferwex'u mogłabym iść, bo czuje się już dobrze. Ale wczoraj prawie nic nie zrobiłam do szkoły nie mówiąc już o nauczeniu się do sprawdzianu z chemii i do zaliczenia 3 kartkówek z angielskiego ze słówek. A więc dzisiaj sobie odpuściłam.

Co nie oznacza, że dzisiaj będę się lenić. Przede mną cudowny dzień spędzony z książką do historii(sprawdzian jutro) i do geografii(sprawdzian w piątek) no i lekturą na poniedziałek której nawet nie zaczęłam czytać.
Kusi mnie, aby upiec pierniczki. I znowu wolę stać w kuchni, niż się uczyć hahah, och kocham swoje rozumowanie :P 

Miło kiedy kartkówka z matematyki okzauję się sprawdzianem, coś takiego możliwe chyba tylko z moją matematyczką..

15 komentarzy:

  1. cudne te Twoje bułeczki :)
    możesz się uczyć w trakcie pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze lepiej stać w kuchni, niż się uczyć:D
    Uwielbiam scones, a z dżemem i twarożkiem to zdecydowanie moja ulubiona wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, uwielbiam scones, ale bananowych jeszcze nigdy nie robiłam. Musiałaś mieć przepyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje scones są impulsem do zrobienia moich pierwszych !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, dokładnie!!

      to wychodzi, że zaczynasz chorować. kuruj się!

      Usuń
  5. Już wstawiam piekarnik i zabieram się do roboty! :D
    Omnomnomnom...

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba wreszcie je zrobię, Twoje wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. siedź pod kocykiem i zdrowiej ;) miód jest dobry na sprawy chorobowe ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej, te bułeczki do mnie mówią "zjedz mnie" ;) Szkoda że tak mało upiekłaś, wpadłabym chociaż na jedną xD

    OdpowiedzUsuń
  9. takich scones jeszcze nie jadłam, ale będę musiała spróbować. (;

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pięknie Ci wyszły :) muszę zrobić, drugie podejście, uwielbiam je <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej :)
    Podziwiam Ciebie za to,że się nie poddajesz.
    Jestem w podobnej sytuacji,tylko musze utrzymać wage,bo stopniowo zwiększam kcal.
    http://lekko-pysznie-i-zdrowo.blogspot.de/ - to mój drugi nowy blog :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba się skuszę i też sobie takie upiekę, a co ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ah, pragnę takich scones i dokładnie z takimi dodatkami<3

    OdpowiedzUsuń
  14. o sconsy , kocham ! moje smaki z Anglii , pyszne i zdrowe w twojej wersji -super ;d

    OdpowiedzUsuń