niedziela, 14 grudnia 2014

822. Knedle z ricotty z jagodami.

 
Knedle z ricotty z jagodami, 
polane śmietanką i cukrem trzcinowym

Nauki ciąg dalszy.

Ps. Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :)

Przepis: 

100g ricotty
1/2 jajka
30g mąki pełnoziarnistej
20g mąki pszennej + do obtoczenia
łyżeczka mąki kokosowej
coś do posłodzenia

jagody do nadziania

Mąkę przesiewamy. Dodajemy ser i jajko. Dokładnie zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki które spłaszczamy, nadziewamy jagodami i ładnie formujemy.
Knedle wrzucamy do gotującej się osolonej wody, i gotujemy ok.7min po wypłynięciu. 

13 komentarzy:

  1. jadłam je bodajże z morelami, no ale jagody... to jest dopiero pychota. i podane idealnie - nic dodać nic ująć!

    OdpowiedzUsuń
  2. z jagodami najlepsze! dawno nie jadłam knedli, a z ricotty to jeszcze w ogóle! :) muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. można przepis ? :) + czym można zastąpić jagody ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, morelami, śliwkami,wiśniami, truskawkami ale z tym raczej o tej porze roku ciężko, a z tych aktualnych to nie wiem, może jabłkiem, gruszką? :)

      Usuń
  4. I od razu przypomina mi się lato :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ricotty muszą być bardzo delikatne! Z jagodami są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio mam fazę na ricottę...a Ty tak kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  7. knedle <3 tak je uwielbiam, a tak dawno ich nie jadłam :<

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie one musiał być delikatne :D Rozpłynęłam się :D ach te letnie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też od razu kiedy je zobaczyłam pomyślałam o lecie :)
    A ja zaczynam żałować, że tak rzadko robię knedle!

    OdpowiedzUsuń
  10. Też mam ostatnio jagodowy nastrój :)

    OdpowiedzUsuń