sobota, 29 czerwca 2013

326.

„Im mniej człowiek wie, tym łatwiej mu żyć. Wiedza daje wolność, ale unieszczęśliwia.”




pełnoziarniste owsiane scones* z daktellą i bananem/ domową konfiturą truskawkowo-rabarbarową, truskawkami i twarożkiem


* ze zmielonymi płatkami owsianymi i płatkami owsianymi

Ten krem z daktyli jest cudowny <33

Pierwszy oficjalny dzień wakacji. Pierwsze wakacyjne śniadanie. Pierwsze promienie słońca od kilku dni.
Teraz pozostaje mi tylko czekać na listę kandydatów....a co jeśli jednak się nie dostanę? w sumie to chyba nie przyjmuje nawet takiej opcji, musi się udać.

11 komentarzy:

  1. wszyscy co chwilarobią scones a ja nie mogę się jakoś za nie zabrać, mimo że baardzo je lubię :D
    Nie stresuj się, na pewno znajdziesz swoje nazwisko na liście ;)
    btw, otagowałam Cię u siebie, będzie mi miło, jeśli odpowiesz na pytania

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pewna, że się dostaniesz!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno nie jadłam scones'ow <3 krem z daktyli jest cudowny, to prawda;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego niby miałoby się nie udać?! Dostaniesz się, na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mnie kusza te scones... :>

    OdpowiedzUsuń
  6. dostaniesz się ;*
    sconsy uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, scones :> Wiesz, jak zacząć dobrze wakacje!
    Dostaniesz się. Ja tak mówię.

    OdpowiedzUsuń
  8. mogłabyś podać przepis na nie ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :)
      40g mąki ( u mnie pełnoziarnista i pszenna 3:1)
      20g zmielonych płatków owsianych
      10g płatków owsianych
      łyżka masła
      łyżka jogurtu ( lub więcej, jeżeli składniki nadal nie będą chciały się połączyć )
      łyżeczka proszku do pieczenia
      coś do posłodzenia
      szczypta soli
      ew. jajko do posmarowania wierzchu(ja miałam na zbyciu żółtko więc nim posmarowałam)

      Wszystkie składniki ze sobą łączę i zagniatam. Formuje 2 bułeczki i odrobinę je spłaszczam. Ew. smaruje bułeczki jajkiem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok.15-20min.

      Usuń