frittata?* na słodko z twarogiem podana z bananem, masłem orzechowym i melonem |
*Nie wiem czy jeszcze mogę to tak nazwać, bo ubiłam jajko i część białka, nie mogłam się powstrzymać lubię takie lekkie, puchate rzeczy :P
Ach, powrót do szkoły. Powiem, że nie było źle. Nic nie mam zadane. Lekcje były w miarę luźne w tym na jednej siedzieliśmy w czytelni(przemilczę fakt o tym jak nam odbijało i gdzie siedziałam, a raczej leżałam :P) a na w-f(1 godzina) też siedzieliśmy bo jak przed feriami zepsuło się ogrzewanie na hali tak do tej pory go nie naprawili. A słysząc radość klasy kiedy się dowiedziała, że są jutro skrócone lekcje(trwają po pół godziny) po prostu bezcenne.
Teraz tylko korepetycje z angielskiego (Och, jak mi się nie chce) ale to dopiero za 2godz :P
A wczoraj tak na pożegnanie ferii upiekłam drożdżówki z tego przepisu z kilkoma modyfikacjami, w każdym bądź razie są bez rodzynek i skórki, za to z żurawiną i cynamonem. ( I ta moja radość na widok tego jak wyrosło ciasto hahaha bezcenne :D )
Jak dokładniej zrobiłaś tą "frittatę", bo wygląda jak cudownie *.*
OdpowiedzUsuńPorywam jedną drożdżówkę:)
podrzuć do Nowej Soli kilka tych pyszniutkich drożdżówek :D
OdpowiedzUsuńTa frittata musiała smakować pysznie :D Uwielbiam ją na słodko.
OdpowiedzUsuńNo i ja do pewnego miasteczka w Niemczech też poproszę drożdżówkę <3
Też lubię takie lekkie, puchate rzeczy, a zwłaszcza wtedy, gdy wyglądają tak apetycznie jak Twoje śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMmm ciekawa ta frittata, pysznie wygląda! A drożdżówkę porywam :) Chyba jedyny plus końca ferii dla Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ta frittata, tak samo jak drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńbardzo bym Cię prosiła o przepis na tą fritatę,oraz te gołąbki z poprzedniego obiadu:D
OdpowiedzUsuńFrittata:
Usuń1 jajko
1 biało ( lub całe jajko, u mnie w lodówce zostało po czymś białko, więc chciałam je zużyć, bo nie lubię marnować jedzenia )
150g twarogu ( taki z kostki)
coś do osłodzenia
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Białko ubijam ze szczyptą soli. Do udzielnej miseczki wbijam całe jajko i je też miksuje na najwyższych obrotach, dodaje twaróg i coś do osłody, miksuję dalej. Delikatnie dodaję białko. Piekę przez 20min. :)
Gołąbki nie pamiętam jak robiłam dokładnie, ale podam ci tak miej więcej co i jak :)
ryż ( u mnie brązowy)
pieczarki
mielona pierś z kurczaka ( zrobiłam to sama w domu)
kapusta biała
pomidory z puszki
koncentrat pomidorowy
przyprawy
Ryż gotuję. Kapustę gotuje tak jak do gołąbków. Pieczarki obieram, kroję w drobną kostkę i duszę(dusiłam je w bulionie warzywno-drobiowym) Gdy woda wyparuje dodaję pierś i podsmażam, aż mięso nie będzie surowe. Dodaje ryż. Przyprawiam. Kapustę obieram z liści. Nakładam farsz i zwijam( i tu następnym razem planuje gotować gołąbki jeszcze normalnie w wodzie, czego wtedy nie zrobiłam, bo kapusta była trochę za twarda) Pomidory z puszki miksuje na papkę i dodaję koncentrat oraz przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układam gołąbki, zalewam sosem i przykrywam folią aluminiową. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę ok 40-50min. :)
Przepis proszę! Wygląda obłędnie <3 Cudo po prostu
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne śniadanko :) Mam ochotę na taki słodki "wynalazek" :)
OdpowiedzUsuńJak tylko będę w posiadaniu jakiegoś odpowiedniego naczynia do do pieczenia takich śniadaniowych specjałów to sobie coś takiego zrobię. Genialne! Narobiłaś mi ochoty :D
OdpowiedzUsuńcudonie wygląda ta frittato coś!:)
OdpowiedzUsuńaaa... i wpraszam się na te bułeczki, a przy okazji gratuluję wojny z drozdzami.
ale pyszne! :)
OdpowiedzUsuńAaa, drożdżówki z cynamonem i żurawiną musiały smakować przepysznie! Śniadanko również, wygląda na niebiańsko delikatne, mniaaam...
OdpowiedzUsuńChciałabym zobaczyć tę radość na widok wyrośniętego ciasta :D
OdpowiedzUsuńA fritatta obłędna <3
Taki lekki serniczek albo sernikowa fritatta brzmi pysznie :) Chyba jutro wypróbuję na śniadanie, koniecznie ze świeżo zdobytymi truskawkami :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne połączenie na śniadanie :) chętnie zjadłabym taką drożdżówkę :3
OdpowiedzUsuńsuper pomysł ;d
OdpowiedzUsuńpyszne pożegnanie ferii a frittata ekstra , z banankiem <3
OdpowiedzUsuńo mniam! :3
OdpowiedzUsuń