czwartek, 12 marca 2015

910. Wiejski z garnka.

 
 
Gotowany serniczek z serka wiejskiego, z musem banan-śliwka (na dnie) 
oraz bananem i dom.sosem toffi

Na wszystko przychodzi pora ;)
Fajnie wygląda,  bo wygląda, ale weź się człowieku dostań do tego musu xd

Składniki:

200g serka wiejskiego
50g serka sernikowego
jajko
30g proszku budyniowego
1/4 szklanki mleka
coś do posłodzenia
ew.aromat waniliowy

Sery umieścić w garnuszku i dokładnie wymieszać z jajkiem. Zagotować(często mieszając). W tym czasie rozmieszać budyń z mlekiem. Wlać do zagotowanego sera, energicznie mieszając, gotować jeszcze  chwilę do zgęstnienia. Lekko ostudzić i przełożyć do słoiczka/miseczki. Schłodzić przez noc w lodówce.


Składniki, na sos:

150g cukru
200ml kremówki*
50ml wody
30g masła
szczypta soli(lub więcej)
ew. cynamon

*po schłodzeniu chyba jeszcze dolewałam więcej, bo sos dość mocno może zgęstnieć

Wszystkie składniki  umieścić w garnuszku i gotować do czasu, aż sos zbrązowieje i częściowo się zredukuje (ok.15-20min?) (robiłam to na oko) Przelać do słoiczka i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Sos po takim schłodzeniu gęstnieje i jeżeli chcecie możecie dolać kremówki/wody do uzyskania pożądanej konsystencji, ja to potem robiłam na oko ;)

17 komentarzy:

  1. Spokojnie łyżeczka, po łyżeczce i musik będzie Twój :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha przydałaby się dłuuuga łyżeczka :D Serniczek z wiejskiego najpyszniejszy jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwka o tej porze? Gdzieś ty je znalazła? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To domowe toffi... o mamuniu <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha, no pomęcz się trochę z tym musem :D Można przepis na toffee? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze z wiejskiego nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. codziennie tworzysz coraz lepsze te śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bosko, muszę kiedyś spróbować gotowanego wiejskiego!:) A ten sos, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Spodziewam się, że trudno się było dostać, ale jednak wygląd wszystko rekompensuje, ten serniczek to mistrzostwo ♥

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń